Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Η Μέρκελ «έκλεισε το μάτι» για δόση και επιμήκυνση

http://newpost.gr/post/159781/i-merkel-ekleise-to-mati-gia-dosi-kai-epimikynsi/ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ

Με ρεαλιστική ματιά αντιμετωπίζει την επίσκεψη Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος – αποχαιρετώντας χθες το απόγευμα την Καγκελάριο στο Χίλτον – στάθηκε περισσότερο στο νέο κλίμα που διαμορφώνεται και λιγότερο στις αποφάσεις που ακολουθούν.
Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου αναφέρουν ότι στις έξι ώρες παραμονής της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα κλείδωσαν ως «πακέτο» η εκταμίευση της – ζωτικής για τη χώρα – δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, ενώ η Ελλάδα έχει από χθες τα γερμανικά εύσημα για την προσπάθεια που καταβάλλει...

Ακόμη και οι περισσότερο επιφυλακτικοί παραδέχονται ότι η επίσκεψη Μέρκελ ήταν θετική μόνο και μόνο λόγω του συμβολισμού που αυτή εκπέμπει, καθώς τα τελεσίγραφα για την άμεση προώθηση των επώδυνων μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών παρέμειναν στο τραπέζι, ενώ η Καγκελάριος απέφυ- γε κάθε δέσμευση, παραπέμποντας για όλα τα ζητήματα στην έκθεση της τρόικας.

Στο ίδιο πνεύμα, το μήνυμά της για τη θέση της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα – «ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ» – κρίθηκε αδύναμο και δεν δικαίωσε εκείνους που ανέμεναν μια ηχηρότερη στήριξη.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση είναι κοινός τόπος ότι η εξάωρη επίσκεψη της κ. Μέρκελ δημιουργεί ένα νέο τοπίο για τη Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση της κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά στα χρόνια της ελληνικής κρίσης η γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι «διακρίνει φως στο τέλος του τούνελ», ενώ αναγνώρισε ότι «παράλληλα προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας και εξοικο- νόμησης θα πρέπει να υπάρχει και έναυσμα για ανάπτυξη».

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο έκαναν λόγο για μια έμμεση παραδοχή από την πλευρά της κ. Μέρκελ ότι το πρόγραμμα που σθεναρά υπερασπιζόταν επί μία διετία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, δικαιώνοντας τον κ. Σαμαρά που επιτακτικά ζητούσε να υπάρξουν, παράλληλα, και μέτρα για την ανάκαμψη.

 Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, η Καγκελάριος υποσχέθηκε ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στο επενδυτικό πεδίο, αλλά και τη στήριξη της Γερμανίας για την αξιοποίηση από την Ελλάδα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς και για την πρόσβαση της χώρας μας στις πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεω.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το «πακέτο» των δημοσιονομικών περικοπών έχει σφραγιστεί και δεν ζητούνται πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Μέσα σε ένα χρονικά ασφυκτικό πλαίσιο ζητείται να προωθηθεί και το «πακέτο» των 89 διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο θα ξεκλειδώσει και τις αποφάσεις για την Ελλάδα.

«Ο χρόνος δεν πιέζει μόνον εσάς, πιέζει κι εμάς, πιέζει και την Ευρώπη»
, φέρεται ότι ανέφερε η γερμανίδα Καγκελάριος.

Tαυτόχρονα, το θέμα την επιμήκυνσης ετέθη ανοικτά, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την προώθησή του από την πλευρά των δανειστών. Η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε θετική, ζητώντας αναλυτική παρουσίαση της ελληνικής πρότασης που προβλέπει διετή παράταση χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέσα από τεχνικές λύσεις (διακράτηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ κ.ά.).

Ο πρωθυπουργός, πάντως έδωσε έμφαση στην, προβλεπόμενη από τη σύμβαση, δόση των 6 δισ. ευρώ για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Ζητήθηκε, μάλιστα, η συγκεκριμένη δόση, που θα αποτελέσει ανάσα ρευστότητας για την αγορά, να αποδεσμευθεί από το υπόλοιπο «πακέτο» και να προηγηθεί εάν η δόση των 31,5 δισ. ευρώ καθυστερήσει. 
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: