Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Φέρτε πίσω τα “κλεμμένα”

Ο Bradley Birkenfeld, πρώην τραπεζίτης της UBS, πρόσφατα εξέτισε δυόμισι χρόνια στη φυλακή κατηγορούμενος για συνωμοσία με έναν πλούσιο εργολάβο από την Καλιφόρνια για φοροδιαφυγή. Αυτά όμως ήταν τα πιο παραγωγικά δυόμισι χρόνια της ζωής του.
Πριν μερικές μέρες -στις 17 του μηνός-, η αμερικανική φορολογική υπηρεσία IRS του έδωσε 104 εκατ. δολάρια, σαν ανταμοιβή για την βοήθεια που τους προσέφερε να αποκαλυφτούν τα μυστικά του ελβετικού τραπεζικού συστήματος, μέσα από το οποίο Αμερικανοί πολίτες φοροδιαφεύγουν...

Το δε εντυπωσιακό είναι ότι, αυτή η έρευνα ουσιαστικά ακύρωσε την μελλοντική δυνατότητα Αμερικανών πολιτών να μπορούν να κάνουν χρήση της Ελβετίας, καθώς με την έρευνα έκλεισαν αρκετές τρύπες για τους Αμερικανούς.
Πέραν από τα 780 εκατ. δολάρια που συμφώνησε να πληρώσει η UBS, η τράπεζα παρέδωσε πληροφορίες για περίπου 4.500 Αμερικανούς πολίτες. Αυτό είχε σαν αποτελέσματα να προκαλέσει πανικό στις ΗΠΑ και περίπου 14.500 πολίτες εθελοντικά πήγαν στο IRS να δηλώσουν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας. Ο τελικός απολογισμός για το IRS ήταν να εισπράξει 5 δισ. δολάρια σε φόρους.
Το έπαθλο των 104 εκατ. δολαρίων είναι ρεκόρ πληρωμής για πληροφορίες σχετικά με φοροφυγάδες. Κατά μέσο όρο, ο Bradley Birkenfeld εισέπραξε περίπου 4.600 την ώρα για όσο καιρό ήταν φυλακή.
Τώρα λοιπόν που θέλει η κυβέρνηση να υιοθετήσει Αμερικανικές φορολογικές τακτικές, ίσως θα ήταν ευκαιρία να αντιγράψει το σχέδιο αυτό, μπας και τα λεφτά που όλοι νομίζουν ότι υπάρχουν, βρεθούν.
Φανταστείτε λοιπόν, ξαφνικά από το πουθενά, χιλιάδες πολίτες να προσφερθούν να δώσουν πληροφορίες στην εφορία για κάποιον που ξέρουν ή υποπτεύονται ότι φοροδιαφεύγει. Δεν θα έκανε τη δουλειά της εφορίας πιο εύκολη;
Δεν θα ήταν καλή ιδέα να δώσει η εφορία το 20% των εσόδων που πληρωθούν στην εφορία, από όλους αυτούς τους φοροφυγάδες που έχουμε;
Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να δώσουμε αμνηστία σε όσους είναι ήδη στις φυλακές, αν καταδώσουν άλλους  που ξέρουν επιβεβαιωμένα ότι έχουν κλεμμένα.
Δεν έχω πρόβλημα ακόμα και σε καταδικασμένους τρομοκράτες να δώσουμε ασυλία, αρκεί βέβαια να μας δώσουν πληροφορίες για τα κλεμμένα.
Διότι τα κλεμμένα κάπου πρέπει να υπάρχουν!! Το λένε όλοι οι καθηγητές πανεπιστημίου αγαπητέ αναγνώστη. Σχεδόν 30 δισ. ευρώ μας λένε ότι είναι τα μαύρα!! Τα μισά να πιάσουμε μας λένε όλοι οι ειδικοί (που δουλεύουν στο δημόσιο), λύσαμε το πρόβλημα μας.
Εμπρός λοιπόν, όποιος πολιτικός θέλει πραγματικά να κάνει δουλειά σε αυτή τη χώρα, ας ψηφιστεί νόμος που θα προσφέρει ανταμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τα μαύρα και τα κλεμμένα, να δούμε πόσοι θα παρουσιαστούν.
Διότι δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι κλέφτες σε αυτή τη χώρα (κατά τους Έλληνες πολιτικούς)και να μην πετύχει αυτό το πρόγραμμα.
Ιδίως τώρα με τέτοια ύφεση, λογικά όχι μόνο θα βρούμε τα 11 δισ. που θέλει η καλή τρόικα, αλλά θα βρούμε άλλα τόσα για να μπορούμε να προσλάβουμε 100.000 υπαλλήλους στη βουλή για να μειωθεί και η ανεργία.
Ιδού η Ρόδος κύριοι Έλληνες γραφειοκράτες. Αν υπάρχουν τα μαύρα και τα κλεμμένα που λέτε ότι υπάρχουν και αν θέλετε πραγματικά να τα βρείτε, τότε κάντε ό,τι κάνουν οι Αμερικανοί.
Αν όμως δεν τα βρείτε, δεν θέλω να ξανακούσω τη λέξη φοροδιαφυγή, δεν θέλω να ακούσω για κλεμμένα και δεν θέλω να ακούσω για μαύρη οικονομία ... να είμαστε εξηγημένοι.

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: