Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Έλλειψη εμπιστοσύνης στις αγορές για την αποπληρωμή του ευρωχρέους βλέπει η Μέρκελ

Βερολίνο, Γερμανία 

Ανησυχία επικρατεί στις αγορές για την δυνατότητα ορισμένων χωρών - μελών της Ευρωζώνης να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους,

είπε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
«Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις αγορές σχετικά με το αν θα μπορέσουν ορισμένες χώρες-μέλη της ευρωζώνης να αποπληρώσουν τα χρέη τους μακροπρόθεσμα. Ο κόσμος διερωτάται για το πόσο ανταγωνιστικές είναι οι χώρες της Ευρωζώνης»..., είπε η κ. Μέρκελ, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως χρειάζεται σθένος για την επίλυση της κρίσης.

Σημείωσε πως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί σημάδι προόδου, ​​όπως και η εποπτεία των τραπεζών σε όλη την Ευρωζώνη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμα πως ήταν πρόωρο να συζητηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ευρωζώνη μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών πριν την συγκρότηση εποπτικού οργάνου με ισχυρή παρεμβατική αρμοδιότητα.
Αυτό πρέπει να γίνει «βήμα προς βήμα, με τάξη και όχι υπερβολικά γρήγορα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τις διαφορές απόψεων με ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους της και κυρίως τη Γαλλία.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα τις προτάσεις της για μια ευρωπαϊκή επιτήρηση των τραπεζών που θα ανατεθεί στην ΕΚΤ.
Μολονότι η αρχή έχει συμφωνηθεί, το περίγραμμα και το χρονοδιάγραμμα αυτού του εποπτικού οργάνου αποτελούν αντικείμενα διαφωνιών.
Το Παρίσι ζητάει να είναι έτοιμο στην αρχή του επόμενου χρόνου, ενώ το Βερολίνο δεν ορίζει χρονοδιάγραμμα, λέγοντας πως θέλει να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

Ραντεβού με Ντράγκι και Λαγκάρντ

Η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την Τετάρτη με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν τόσο το ελληνικό ζήτημα, εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας και εν μέσω σεναρίων για «κενό χρηματοδότησης», όσο και η κατάσταση της Ισπανίας -και κυρίως το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα για βοήθεια από την ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τις δύο συναντήσεις, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες για το τι θα συζητηθεί. Περιορίστηκε μόνο στο ότι μετά τις επαφές δεν θα γίνουν δηλώσεις ούτε θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: