Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Δείτε το Γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo και τα ειρωνικά σκίτσα με τον Μωάμεθ

Ποιο είναι το περιοδικό που δημοσίευσε καρικατούρες του Μωάμεθ στον απόηχο της επίμαχης ταινίας που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στο Μουσουλμανικό κόσμο (Pics + Vid)
Το γαλλικό εβδομαδιαίο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo αφιέρωσε το εξώφυλλό του στα γεγονότα που έχουν προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου εδώ και μία εβδομάδα...

Με τόνο που συμβαδίζει με το ύφος του, το έντυπο δημοσίευσε νέες καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ, με τις περισσότερες να φιγουράρουν στην τέταρτη σελίδα του περιοδικού, όπου απεικονίζεται σε τολμηρές στάσεις, σύμφωνα με τη Le Monde
Μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών, η ιστοσελίδα του περιοδικού "έπεσε", ενώ το έντυπο έγινε ανάρπαστο μέσα σε λίγες ώρες.
Στα σκίτσα, ο προφήτης Μωάμεθ απεικονίζεται να δίνει το βραβείο Όσκαρ στην επίμαχη ταινία και να συμμετέχει σε άλλες ταινίες που παίχτηκαν στις αίθουσες των κινηματογράφων τη φετινή σεζόν.
Το Charlie Hebdo ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα έγινε στόχος πειρατείας λίγα λεπτά αφού κυκλοφόρησε στα περίπτερα. Πακιστανοί χάκερ μέσω twitter υποστήριξαν ότι ευθύνονται για την επίθεση.
Σημειώνεται ότι η δημοσίευση ανησυχεί ιδιαίτερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και το παραμικρό σχόλιο κατά του Ισλάμ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη Γαλλία, όπου κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Jean-Marc Ayrault, έσπευσε να δηλώσει ότι αποδοκιμάζει τις "υπερβολές" και ζήτησε απ' όλους να επιδείξουν "υπευθυνότητα".

 
Ανησυχία και μέτρα ασφαλείας
Η Γαλλία έχει ενισχύσει την ασφάλεια στις πρεσβείες της, σε χώρες όπου θα μπορούσε να υπάρξουν εχθρικές αντιδράσεις στη δημοσίευση των καρικατούρων του Προφήτη Μωάμεθ από το γαλλικό περιοδικό, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Laurent Fabius.
"Προφανώς έχει εκδώσει οδηγίες έτσι ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις χώρες όπου αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα", δήλωσε ο Fabius, παραδεχόμενος ότι "ανησυχεί" για ενδεχόμενες "σπασμωδικές κινήσεις" αντίδρασης στη δημοσίευση των καρικατούρων.
Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δημόσια συγκέντρωση, δρόμους όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και τους χώρους γύρω από κτίρια υψηλής επικινδυνότητας (όπως δυτικές διπλωματικές αποστολές, τόπους θρησκευτικής λατρείας).
Στο Πακιστάν, οι Γάλλοι πολίτες έλαβαν στα κινητά τους το μήνυμα: "Ιδιαίτερες απειλές για τη γαλλική κοινότητα και τα γαλλικά συμφέροντα έπειτα από δημοσίευση σήμερα σκίτσων από το Charlie Hebdo. Αυξημένη επαγρύπνηση".
Κλείνουν γαλλικές πρεσβείες και σχολεία σε μουσουλμανικές χώρες
Αποφασίστηκε επίσης την Παρασκευή, ημέρα της μεγάλης προσευχής των μουσουλμάνων, να κλείσουν οι πρεσβείες, τα προξενεία και τα γαλλικά σχολεία σε 20 μουσουλμανικές χώρες για προληπτικούς λόγους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το σατιρικό περιοδικό προκαλεί με παρόμοιο τρόπο. Το Νοέμβριο του 2011 είχε δημοσιεύσει και πάλι καρικατούρες του Μωάμεθ. Αποτέλεσμα ήταν να πυρποληθούν τα γραφεία του περιοδικού, ενώ η ιστοσελίδα του έγινε στόχος πειρατείας. Από το 2011 και μετά, ο εκδότης του Charlie Hebdo βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: