Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Το πανάρχαιο σπορ της φοροδιαφυγής

Η φοροδιαφυγή είναι πανάρχαιο σπορ για τους Ελληνες, όπως πανάρχαιες είναι και οι προσπάθειες που κατέβαλε κατά διαστήματα το κράτος για να την πατάξει! 

Για παράδειγμα, μια από τις πιο γνωστές φορολογικές μεταρρυθμίσεις, το 378-377 π.Χ., επί άρχοντος Ναυσινίκου, προέβλεπε την απογραφή της περιουσίας των φορολογουμένων και αυστηρότατες ποινές για τους φοροφυγάδες.
Αιώνες μετά, στην Ελλάδα του 2012, η κυβέρνηση προσπαθεί να ...
εφαρμόσει από το 2013 το Περιουσιολόγιο, δηλαδή να καταγράψει την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα εισοδήματά τους και να τους φορολογεί ανάλογα.
Ταυτόχρονα, προωθεί τη σύνταξη νέου Ποινολογίου, με εκλογίκευση μεν των προστίμων, για να μπορεί να εισπράττει κάτι και το κράτος, αφού ύστερα από τις τόσες φοροεπιδρομές και μειώσεις μισθών… ουκ αν λάβοις…, αλλά σχεδιάζει και αυστηρότατες ποινές για τους φοροφυγάδες. Θα σκεφτεί κανείς, όπως είναι φυσικό, με θλίψη, ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δεν άλλαξαν πολλά πράγματα.
Κι όμως, κάτι έχει αλλάξει. Τα επικοινωνιακά τρικ. Οι κυβερνώντες, τις τελευταίες δεκαετίες, επιχειρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με δημοσιεύματα, ανακοινώσεις, διαρροές και όλα τα επικοινωνιακά παιχνίδια της εξουσίας, να μας πείσουν ότι πατάσσουν τη φοροδιαφυγή. 
Δηλαδή, ως άλλοι Γκέμπελς, μάλλον σκέφτονται ότι ακούγοντας συνέχεια πως «χτυπιέται» η φοροδιαφυγή, θα το πιστέψουμε κιόλας.  
Δείχνουν ότι δεν αισθάνονται πόσο έχει επιδεινωθεί η καθημερινότητά μας, ότι δεν συνειδητοποιούν με πόσο λίγα χρήματα στηρίζεται πλέον ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Οποιος χαράσσει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, είναι δυνατόν να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει Ελληνας που να μη γελάσει όταν δημοσιοποιούνται τώρα ονόματα καλλιτεχνών, ηθοποιών, τραγουδιστών, ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι φέρονται να φοροδιαφεύγουν; Πιστεύουν ότι υπάρχει πολίτης που να θεωρήσει ότι σήμερα τους ανακάλυψαν; Τόσα χρόνια τι συνέβαινε; 
Δεν ήξεραν τι δήλωνε στην εφορία ο τάδε ή ο δείνα ηθοποιός, καλλιτέχνης, τραγουδιστής; Και πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία, αφού από τις ανακοινώσεις των ενδιαφερομένων προκύπτει ότι είναι αποσπασματικά;
Πολύ απλά, αποφάσισαν να τους «κρεμάσουν στα μανταλάκια» και να τους θυσιάσουν στο βωμό των τρικ που κάνουν για να πιστέψει ο κόσμος ότι κάτι κινείται. Διότι, αν γινόταν κάτι, θα υπήρχαν και αποτελέσματα. Και προς το παρόν, το αποτέλεσμα είναι ένα. Τα ταμεία είναι ακόμη άδεια.
Αντί να «δίνουν» λοιπόν ονόματα, καλύτερα θα ήταν να έδιναν ποσά που έχουν εισπραχθεί από τους φερόμενους ως φοροφυγάδες. 
Αντί να διαπομπεύουν επώνυμους και ανώνυμους, καλύτερα να επιχειρήσουν πραγματικά να περιορίσουν την παραοικονομία, που ανθεί και φθάνει τα 53 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 28-29 δισ. η φοροδιαφυγή. 
Τότε, δεν θα ψάχναμε για έκτακτα μέτρα.

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ ,naftemporiki.gr


by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: