Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αρχηγοί προς Τρόικα: Αν γίνουν απολύσεις θα πέσει η κυβέρνηση




Το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης και τρόικας θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα 

οπότε θα συναντηθούν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί για να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων 11,8 δισ. ευρώ. 
Η ακαμψία της Τρόικα παρ' ολίγο να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις και οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν «κόκκινες γραμμές» προκειμένου να ευρεθεί μια λύση.
«Αν η Τρόικα επιμείνει σε απολύσεις αυτό θα είναι μπουρλότο κατά της κυβέρνησης» είπε χθες ο Φώτης Κουβέλης αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο τρικομματικός συνασπισμός κομμάτων δεν θα αντέξει την πίεση σε περίπτωση απολύσεων και η κυβέρνηση θα πέσει.
Οι αρχηγοί συμφώνησαν σε ενιαίο μέτωπο να...
μη δεχθούν νέα διαπραγμάτευση για εργασιακά και απολύσεις στο δημόσιο.
Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει ότι η Τρόικα θα υποχωρήσει στο μέτωπο των απολύσεων. 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι είναι προτιμότερο να συζητηθεί το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης παρά να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός που θα προκαλούσε κοινωνική ανάφλεξη.
Η Τρόικα εμφανίζεται να μην επιμένει στην όψιμη απαίτησή της για αλλαγές στα εργασιακά και δείχνει να συζητάει να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο με αντιστάθμισμα την αύξηση των ορίων ηλικίας. Τα θετικά βήματα της χθεσινής ημέρας στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι «ήταν μια καλή μέρα».

Η Τρόικα δείχνει να κάμπτεται
Η αλλαγή κλίματος είχε αρχίσει να διαφαίνεται από νωρίς χθες το απόγευμα κατά τη συνάντηση της Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν διαλλακτικότεροι και κλείδωσαν κάποια από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων όπως οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (μείωση 6%).
Υψηλόβαθμα στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι το θέμα που θα κρίνει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά ένα ή δύο έτη και που θα οδηγήσει πλέον στην έξοδο από τον εργασιακό βίο στα 66 ή 67 χρόνια. Για το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να διαφωνεί κάθετα το ΠΑΣΟΚ ενώ η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι προς θετική κατεύθυνση.
Ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε και στη χθεσινή σύσκεψη ότι οι απολύσεις και τα εργασιακά αποτελούν την κόκκινη γραμμή της ΔΗΜΑΡ. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλυθούν τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα, η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την κοινωνία και την τρόικα, όχι να βασανιστεί η κοινωνία» δήλωσε χθες ο κ. Κουβέλης, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο παρεξηγήσεων για τις προθέσεις του.

Πρωθυπουργός: Δεν αλλάζουν τα εργασιακά
Ρητή εντολή στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Τρόικα σχετικά με τα εργασιακά έδωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. 
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι πρόκειται για θέμα που θα χειριστούν αποκλειστικά οι τρεις αρχηγοί αφού οι απαιτήσεις για τρόικας για ωράρια (6ήμερο, ευελιξία) και αποζημιώσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και πρέπει να αντιμετωπιστούν πολιτικά.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι τροικανοί θα καταλήξουν «πιο λογικοί» στο θέμα των απολύσεων και θα δεχθούν να συζητήσουν για ισοδύναμα μέτρα που είχαν απορρίψει αρχικά
Το μπαλάκι των διαπραγματεύσεων περνάει τώρα στους υπουργούς με βασικότερο τον Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί απολύσεις στο Δημόσιο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αντιπροτείνει το μοντέλο διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας σε συνδιασμό με την συνταξιοδοτική ωρίμανση και θα μπορούσε να συζητήσει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 1 ή 2 έτη. 
«Αν ο κ. Μανιτάκης μπορέσει να πείσει την τρόικα ότι θα εξοικονομηθούν πόροι με το μοντέλο που προτείνει τότε ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε τις απολύσεις» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και αναμένει νέα δήλωση στήριξης στις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση. 
Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους ευρωπαικούς κόλπους αναμένεται να επικυρωθεί στο Eurogroup που θα γίνει αύριο στη Λευκωσία και στο οποίο θα παρίσταται η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η καταβολή της επόμενης δόσης δείχνει όμως να μετατίθεται για τον Νοέμβριο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας.

Πηγή iefimerida.gr
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: