Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ελλάδα, Πορτογαλία, Ινδία και... Κίνα οι μεγάλοι χαμένοι του 2012

Για την παγκόσμια οικονομία, η ύφεση του 2008/09 υπήρξε ό,τι χειρότερο είχε βιώσει ο κόσμος μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. 
Ομως, για κάποιες μεμονωμένες χώρες, το 2012 αποδεικνύεται χειρότερο και από το 2009 σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη. 
Μία από αυτές είναι και η Ελλάδα.
Οπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το CNBC, η Ελλάδα δεν γλίτωσε την ύφεση του 2009, αλλά λόγω των εξελίξεων στην Ευρωζώνη δεν κατάφερε να ανακάμψει έκτοτε. Αντίθετα, η οικονομία της συνεχίζει να συρρικνώνεται - κατά 5,4% πέρυσι και 5,2% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ...
Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ακόμη και μετά τη «διάσωσή» της, ακόμη και μετά τις περικοπές δαπανών και την αναδιάρθρωση του χρέους της, τα κρατικά ταμεία είναι σχεδόν άδεια, οι βιομηχανίες της μη ανταγωνιστικές και η οικονομία της συνεχίζει τον κατήφορο.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τόσο κακή που πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η χώρα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, να υιοθετήσει νέο νόμισμα και να προχωρήσει αμέσως σε υποτίμηση για να καταστεί ανταγωνιστική. Εν τω μεταξύ, όμως, το βιοτικό επίπεδο στη χώρα θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο.
Ομως, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε παρόμοια, αν και λιγότερο σοβαρή, κατάσταση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, η πορτογαλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος, περισσότερο δηλαδή απ' ό,τι την περίοδο 2008/09, με τη διαφορά ότι η Πορτογαλία κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Παρ' όλα αυτά, η επιτυχία της δεν είναι διασφαλισμένη.
Εκτός Ευρωζώνης, τώρα, η Ινδία κινδυνεύει να γίνει η πρώτη από τις «BRIC» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) που θα δει την πιστοληπτική αξιολόγησή της να υποβαθμίζεται στην κατηγορά «junk» (σκουπίδια).
Μόλις πριν από έναν χρόνο, η ινδική κυβέρνηση ανέμενε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2012, σαν εκείνους που παρουσίαζε η χώρα ακόμη και την περίοδο του 2008/09. Τώρα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί, στην καλύτερη περίπτωση, στο 6,8%. Ο υψηλός πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, οι κλιματικές συνθήκες και μια πολιτική κρίση που οδήγησε σε κυβερνητικό αδιέξοδο επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό, καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Υπάρχει, μάλιστα, πιθανότητα η Ινδία να πιάσει... πάτο, παρ' όλο που τον ρυθμό ανάπτυξής της θα τον ζήλευε οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα.
Η μεγαλύτερη, όμως, έκπληξη έρχεται επίσης από την Ασία: Η τελευταία μεγάλη ύφεση περιόρισε τον ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας περίπου κατά 30%, στο 9,2% το 2009, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η κινεζική οικονομία ανέκαμψε στη συνέχεια, αλλά φέτος ο ρυθμός ανάπτυξής της δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 7,5%-8,0%.
Μάλιστα, όλο και περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές, ιδίως προς την Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται, ωστόσο, μια ήπια ανάκαμψη της οικονομίας το 2013.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: