Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Γιατί ο Σεπτέμβρης θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την Ευρώπη



ί  έ  ί   ί ή   ώΑπό την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η Τράπεζα «θα κάνει τα πάντα, για να σώσει το ευρώ», οι προσδοκίες των αγορών εκτινάχθηκαν. 
Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης δεν είπε τίποτα ουσιαστικό, καθώς επανέλαβε αυτά που είχε πει και στις 29 Ιουνίου, ενώ δεν τόλμησε να κάνει πράξη τα λόγια του περί διάσωσης του κοινού νομίσματος, απογοητεύοντας τους επενδυτές.  
Ο πολιτικός αναλυτής της Nomura, Alastair Newton, θεωρεί πως η Ευρωζώνη θα τα καταφέρει τον Αύγουστο, αλλά ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός και κρίσιμος μήνας...


1. Η τρόικα θα παρουσιάσει την αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα 


Το κλιμάκιο της τρόικας θα παρουσιάσει την αναφορά για την οικονομική κατάσταση και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη. Ωστόσο, πληθαίνουν οι φήμες και οι προβλέψεις για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Θεωρώ ότι προτεραιότητα του γερμανού υπουργού Οικονομικών αυτή τη στιγμή δεν είναι το πως θα σώσει την Ελλάδα από μια έξοδο από το ευρώ, αλλά πως θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει το σχέδιο της Άνγκελα Μέρκελ και στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη», σημειώνει ο Newton.

2. Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο 


Το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Άνγκελα Μέρκελ παραμένει αμετάβλητο και ακόμη η γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να μεταφέρει την κυριαρχία στις Βρυξέλλες, με στόχο να καταστήσει μία δημοσιονομική ένωση. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή στο ενδεχόμενο της δημοσιονομικής ένωσης.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης στις 12 Σεπτεμβρίου.

3. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία αυξάνεται, ενώ ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να αναλαμβάνει την αρχηγιά του PdL, απειλώντας την κυβέρνηση Μόντι


Οι διαφωνίες στην Ιταλία μεταξύ των αριστερών και των δεξιών έχουν αυξηθεί, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του εκλεκτικού νόμου του 2005.
Ακόμη, φαίνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι έτοιμος να αναλάβει την αρχηγία του κύριου κεντροδεξιού κόμματος PdL τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, η κατάρτιση του ιταλικού προϋπολογισμού αναμένεται να είναι περισσότερο αμφιλεγόμενη απ' ότι συνήθως και αυτό πιθανόν οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
4. Οι εκλογές στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο θα αναδείξουν μια αβέβαιη κυβέρνηση, η οποία θα «προκαλέσει» τα σχέδια της Μέρκελ
Από τις εκλογές της Ολλανδίας στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως δείχνουν τα πράγματα το κυβερνών, κεντροδεξιό κόμμα VVD του Mark Rutte, θα κερδίσει τις 35 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού πιθανόν να οδηγήσουν το κεντροαριστερό κόμμα να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την ύπαρξη διαφορετικών κομμάτων, που υποστηρίζουν διαφορετικές απόψεις, η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα θα αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σαν ντόμινο την Αυστρία και τη Φινλανδία.

5. Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να αναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου της, στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού, τον Οκτώβρη


Η κατάσταση στην Πορτογαλία συνεχώς χειροτερεύει, ύστερα από την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας να απορρίψει ένα από τα κύρια μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πρέπει να βρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ έως το 2013. Να σημειωθεί ότι αυτό το γεγονός ήρθε, όταν ήδη η Πορτογαλία είχε «χάσει» τους στόχους του προγράμματός της.
Η χώρα δεν αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων έως το 2013, αλλά είναι έτοιμη να αναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου της, πριν από τη συζήτηση της βουλής τον Οκτώβριο για τον προϋπολογισμό του 2013.

6. Οι επενδυτές και οι ψηφοφόροι αμφισβητούν όλο και περισσότερο την κυβέρνηση της Ισπανίας


Οι επενδυτές και οι ψηφοφόροι αρχίζουν να προβληματίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική ηγεσία της Ισπανίας, μετά και τον τελευταίο γύρο των μέτρων λιτότητας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις:

α. Οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας θα ενταθούν μετά το καλοκαίρι

β. Η Ισπανία έχει δεσμευτεί να δημοσιοποιήσει μέχρι τον Σεπτέμβρη τα αποτελέσματα των ελέγχων στις τράπεζες

γ. Οι σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας και των ισπανικών περιφερειών όσο πάει και χειροτερεύουν

7. Τα μνημόνια της Κύπρου και της Σλοβενίας θα κάνουν την κρίση στην Ευρωζώνη να χειροτερεύσει


Η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο από τις 25 Ιουνίου, την ώρα που η Σλοβενία επιμένει ότι δεν έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια.
Ωστόσο, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και σε άλλες χώρες θα αυξήσει τις ανησυχίες των αγορών και θα προσθέσει περαιτέρω προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη ζώνη του ευρώ.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: