Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Οι πολυεθνικές σηκώνουν τα λεφτά τους από την ευρωζώνη

Μετά τη Shell που απέσυρε περίπου 15 δισ.
δολάρια σε ρευστό από ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό το φόβο του πιστωτικού κινδύνου στην Ευρωζώνη, κι άλλες πολυεθνικές αποφασίζουν να αποσύρουν τα μετρητά τους, καθώς προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και La Stampa αναφέρουν ότι και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει το προηγούμενο διάστημα τις ίδιες ανησυχίες. 
Βρετανικές επιχειρήσεις όπως η...
φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithkline και ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Vodafone είναι ορισμένες από «τις μεγάλες βιομηχανίες που αποφασίζουν να αποσύρουν τα μετρητά τους από την Ευρωζώνη καθώς προετοιμάζονται για το χειρότερο» γράφει η La Repubblica.
Η γερμανική Frankfurter Allgemeine αναφέρει ότι και «διεθνείς όμιλοι δρομολογούν δριμύτατες αλλαγές στην πολιτική τους αποσύροντας μαζικά καταθέσεις σε ευρώ προκειμένου να είναι ασφαλείς μπροστά σε ένα πιθανό οριστικό φιάσκο του ευρώ».
Στην πρώτη γραμμή των «φυγάδων» από το ευρώ βρίσκονται οι αμερικανικές τράπεζες
Η Goldman Sacks και η Bank of America ζητούν από τους πελάτες τους ή τους πιστωτές τους να αποσυρθούν από την επικίνδυνη ζώνη του ευρώ κάνοντας χρήση των CDS.
Οι μεγάλοι παίκτες της Γουόλ Στριτ, αναφέρει η La Stampa, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι αν μια χώρα εκδιωχθεί ή αποχωρήσει από το ευρώ δεν θα αναγκαστεί να δέχεται πληρωμές σε εντελώς ανυπόληπτα νομίσματα όπως μια νέα δραχμή ή μια νέα πεσέτα. 
Ετσι, η Citigroup, η Morgan Stanley και η JP Morgan μειώνουν συνεχώς το άνοιγμά τους σε ευρωπαϊκές οικονομίες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν εκτός ευρώ.
Και οι γερμανικές επιχειρήσεις; 
Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη «αποχώρηση γερμανικών ομίλων και των καταθέσεών τους από την ευρωζώνη θα προκαλούσε οπισθοδρόμηση ως προς την ευρωπαική ενοποίηση, γεγονός που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της ηπείρου».
Οι επισημάνσεις αυτές του επικεφαλής της Ομοσπονδίας Χανς Πίτερ δεν είναι μια ατυχής προειδοποίηση. Απηχεί τους εντεινόμενους φόβους όσων βλέπουν την ευρωπαική κρίση να λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις και να τίθεται εν αμφιβόλω η τύχη του ευρώ από ξένους αλλά και από ευρωπαίους παράγοντες. Βεβαίως καμία επιχείρηση της Γερμανίας δεν έχει αποτολμήσει ως σήμερα να αποσύρει τις καταθέσεις της σε ευρώ, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με γερμανική ομολογία για το τέλος της ευρωζώνης.

iefimerida.gr
xrimanews

Δεν υπάρχουν σχόλια: