Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

«Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα ακολουθήσουν Ιταλία και Ισπανία»

 «Αν αναγκαστεί να βγει από το ευρώ η Ελλάδα, μετά θα έρθει η σειρά της Ισπανίας και της Ιταλίας»  
δηλώνει ο Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας, Ζακ Ατταλί, υποστηρίζοντας πως «μόνο ένα ομοσπονδιακό σύστημα θα σώσει την Ευρώπη».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσσατζέρο, ο Αταλί εκτιμά ότι το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα, «διότι κανείς δεν θα πιστέψει ότι η Ευρωζώνη είναι ικανή να σώσει τις χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι...
«δεν μπορούμε πάντα να κρεμιόμαστε από μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ θα δραστηριοποιηθεί, αλλά δεν μπορεί να φέρει σε πέρας όλα μόνη της. Πρέπει να λάβουν αποφάσεις οι πολιτικοί και η απόφαση είναι μόνο μία: ομοσπονδιακό σύστημα».
«Τα κράτη- μέλη της Ένωσης πρέπει να δεχθούν μια ομοσπονδιακή λογική και να δημιουργήσουν, πολύ γρήγορα, τα μέσα για μια πραγματική ομοσπονδιακή ένωση της Ευρωζώνης, διαμέσω ενός προϋπολογισμού, με τα ευρωομόλογα, με την τραπεζική επιτήρηση, τον διορισμό ενός πραγματικού υπουργού Οικονομικών της ΕΕ και, ακόμη πιο σημαντικό, με ένα ομοσπονδιακό κοινοβούλιο των δεκαεπτά, που να προσδώσει, επιτέλους, δημοκρατική βάση στην Ευρωζώνη.
«Σε σχέση με την άμεση στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί, χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία χρειάζεται να συνεχίσουν την πολιτική μείωσης κάθε σπατάλης, ενώ η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τους μισθούς της, για να δημιουργήσει τις πραγματικές, αναγκαίες προϋποθέσεις, για την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης» καταλήγει ο κ. Ατταλί.

imerisia.gr
xrimanews

Δεν υπάρχουν σχόλια: