Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα έξω από τη γερμανική πολιτική αντιπαράθεση

Η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα έξω από τη γερμανική πολιτική αντιπαράθεση ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Η καλοκαιρινή συνέντευξη του καγκελάριου στο πρώτο κρατικό κανάλι ARD είναι τα τελευταία χρόνια ένας άτυπος θεσμός. 
Η καγκελάριος ανοίγει την πολιτική σαιζόν και βάζει την ατζέντα. Μιας σαιζόν εξαιρετικά κρίσιμης για τη Μέρκελ, αφού το 2013 η Γερμανία έχει εκλογές.  
Από αυτές τις εκλογές η Μέρκελ θέλει να κρατήσει έξω το ελληνικό ζήτημα
Η συζήτηση για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά αρνητικά φορτισμένη και μόνο ζημιά μπορεί να κάνει στην κυβέρνηση. Αν σε κάτι είναι...
σύμφωνη η Μέρκελ με τον Σαμαρά είναι ότι η συζήτηση περί ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη είναι επιβλαβής, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ με προσωπικό πολιτικό κόστος. Αν η έκθεση της τρόικας είναι αρνητική, και κυρίως δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τίποτε δεν εγγυάται ότι η χρηματοδότηση της χώρας θα συνεχιστεί και ότι η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί. Αυτή όμως είναι μια απόφαση που θα ληφθεί κατά τον Οκτώβρη και ως τότε η Μέρκελ ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να πείσει την τρόικα για τη σοβαρότητα των προθέσεων της, είπε άλλωστε στο ARD ότι ο κ. Σαμαράς καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Αν δεν τα έχει καταφέρει όμως θα χρεωθεί τη διακοπή της χρηματοδότησης η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Ως τότε πάντως η Μέρκελ δεν θέλει να μπορεί να κατηγορηθεί η δική της κυβέρνηση, ότι εξώθησε τα πράγματα στα άκρα.

Από ότι φαίνεται πάντως αυτή η τακτική επιλογή της καγκελαρίου δεν της βγαίνει. Δύο μόλις μέρες μετά τη συνάντηση με το Σαμαρά και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Παρισιού, του Βερολίνου και της Αθήνας να δώσουν μια εικόνα αρμονίας για τα ευρωπαϊκά πράγματα τινάχτηκε στον αέρα από τις δηλώσεις του γραμματέα των Χριστιανοκοινωνιστών Ντομπριντ, ότι βλέπει την Ελλάδα έξω από το ευρώ το 2013. Αυτό σημαίνει ότι το CSU που έχει εκλογές στη Βαυαρία το 2013, δεν έχει καμιά διάθεση να παραιτηθεί από τον ευρωλαϊκισμό, με τον οποίο θεωρεί ότι κερδίζει πόντους.

Η δήλωση ήταν και μια ξεκάθαρη αμφισβήτηση της Μερκελ, η οποία είχε πει στις κοινές δηλώσεις με το Σαμαρά ότι η γερμανική κυβέρνηση στο σύνολο της επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Στο αδελφό κόμμα απευθυνόταν η Μέρκελ, όταν δήλωσε ότι θα πρέπει να ζυγίζουν τα λόγια τους όσοι μιλούν για την Ελλάδα.

Το ότι η Μέρκελ πάντως θέλησε να βάλει τους πολιτικούς της συμμάχους στη θέση τους και ότι θέλει να οι τόνοι στο ελληνικό ζήτημα να παραμείνουν χαμηλοί δεν λέει πάντως κάτι και δεν προδικάζει τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου. Αν κάτι μπορεί να συμπεράνει κανείς πάντως από το Βερολίνο και ιδιαίτερα από τις δηλώσεις Σόιμπλε και Ρέσλερ, η επιμήκυνση δεν παίζει. Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι η δόση των 31,5 δις ευρώ, και αυτό ακόμα είναι αρκούντως δύσκολο…       

Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: