Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

«Κλειδώνουν» τα μέτρα στη σημερινή συσκέψη των πολιτικών αρχηγών

ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Με μια σειρά από «αγκάθια» που διαμορφώνουν εκ νέου τις κοινωνικές ισορροπίες και ισορροπούν στο όριο των όσων προβλέπονται στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ - προσέρχονται σήμερα στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.
Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς καλούνται από...
κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά να συνδιαμορφώσουν το πακέτο των 11,5 + 2 δισ. ευρώ, διαχειριζόμενοι παράλληλα τις εσωκομματικές αντιδράσεις και τη στάση μεμονωμένων βουλευτών τους, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει καταψήφιση των μέτρων.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ο Οδ. Βουδούρης από πλευράς ΔΗΜΑΡ και από το ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σκανδαλίδης αλλά και ο Δ. Κρεμαστινός ο οποίος έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας δημοψήφισμα για τα μέτρα.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες στην Κ.Ο. του κόμματός του, προεξόφλησε ουσιαστικά τη σημερινή του στάση κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αποκλείοντας μεν την κυβερνητική κρίση αλλά τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει τρικομματική στήριξη. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας και τη σταδιακή διαφοροποίηση του κλίματος στην Ευρώπη έναντι της Ελλάδας μετά τις συναντήσεις Σαμαρά, διεκδικεί το μερίδιο που αναλογεί στο κόμμα του.

Με κίνητρα λιγότερο πολιτικά – όπως διαφαίνεται από τη στάση του- αλλά με δεδηλωμένο προβληματισμό αναφορικά με ορισμένες προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο των μέτρων, προσέρχεται στη συνάντηση των αρχηγών και ο κ. Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκφράζει έντονα την αντίρρησή του στις περικοπές των χαμηλών συντάξεων, ζήτημα το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και κόκκινη γραμμή για την ΔΗΜΑΡ, τουλάχιστον ως προς την οριζοντιοποίηση των περικοπών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη σημερινή –δίωρη σύμφωνα με τον προγραμματισμό- συνάντησή του με τους αρχηγούς, να κλείσει το θέμα του πακέτου μέτρων, επιδιώκοντας την εξεύρεση κοινής θέσεις αναφορικά με τις χαμηλές συντάξεις και ειδικότερα αυτές του ΟΓΑ, τα ειδικά μισθολόγια για τα οποία εξετάζεται να αποφευχθούν μειώσεις στις ομάδες ένστολων με κριτήριο το βαθμό και την επικινδυνότητα καθώς επίσης και στο θέμα της «νέας» εφεδρείας για την οποία θα πρέπει να προσδιοριστούν από κοινού τα χαρακτηριστικά όσων ενταχθούν σε αυτήν.


Πάνος Ρασσιάς 
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: