Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

"Οι αξιωματικοί των 900 ευρώ"! Γιατί ένας νέος επιλέγει την εισαγωγή του σε στρατιωτική σχολή;

`Οι αξιωματικοί των 900 ευρώ`! Γιατί ένας νέος επιλέγει την εισαγωγή του σε στρατιωτική σχολή;

Γιατί ένας νέος να επιλέξει να εισαχθεί σε μία στρατιωτική σχολή;

Οι νέοι που κατόρθωσαν να πιάσουν τις εξαιρετικά υψηλές βάσεις των στρατιωτικών σχολών,αποτελούν ασφαλώς την αφρόκρεμα των μαθητών που διάβασαν πολύ,προετοιμάστηκαν σκληρά και πέτυχαν έναν υψηλό στόχο.
Αυτοί θα είναι οι αυριανοί αξιωματικοί που όπως όλα δείχνουν θα είναι οι αξιωματικοί των 900 ευρώ, κακοπληρωμένοι, θα αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς ωράριο, χωρίς να γνωρίζουν πότε ο κάθε ΥΕΘΑ θα βρίσκει τη ...διάθεση να υπογράφει τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις τους για να ξέρουν που θα ...ξημερώσουν. Θα έχουν επιπλέον να ...
αντιμετωπίσουν την μόνιμη προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου τους και της αξίας της αποστολής τους από τα "κομματικά ιερατεία" όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων. Θα έχουν άποψη για τη δουλειά τους ,αλλά θα καταλάβουν γρήγορα ότι είναι καλύτερο να μην την εκφράζουν δημόσια ,γιατί ...οι πολιτικοί ξέρουν καλύτερα και τα των ΕΔ.

Γιατί λοιπόν ένας νέος επιλέγει να φορέσει τη στολή;
Η δικαιολογία που κατά καιρούς κάποιοι χρησιμοποιούν ότι "είναι το σίγουρο επάγγελμα",αφορούσε πάντα μια ισχνή μειοψηφία. Πόσο μάλλον τώρα που η ...σιγουριά εξαϋλώθηκε.

Σε μια χώρα που η κρίση την οποία περνά είναι και βαθειά κοινωνική μας είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής νεολαίας που έχει και αίσθηση καθήκοντος και διάθεση προσφοράς. Και όταν αυτά μπορεί να τα εκπληρώσει μέσα από την επαγγελματική του επιλογή δεν διστάζει να το κάνει.

Αυτή τη "μαγιά" της ελληνικής κοινωνίας που κάθε χρόνο "παράγουμε" θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να την εκμεταλλευθούμε. Να τη βοηθήσουμε να "φουσκώσει".
Ας προσπαθήσουμε όλοι να μην απογοητεύουμε διαρκώς αυτό το κομμάτι της νεολαίας για την ορθή επιλογή που έκανε. Και δεν εννοούμε μόνο τους εκάστοτε κυβερνώντες που φρόντισαν και φροντίζουν ακόμη να κάνουν ότι μπορούν για να απαξιώσουν τις ΕΔ . Όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε για να διατηρήσουν οι ΕΔ την αίγλη τους και την θέση που πρέπει να έχουν στην ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχουν πια "καραβανάδες" ,αλλά στελέχη των ΕΔ. Αξιωματικοί με μόρφωση,εφόδια,προσόντα τα οποία πρέπει να είναι αξιοσέβαστα απ΄ όλους μας "μιλιταριστές" και "αντιμιλιταριστές".

Γι΄ αυτό και η ευθύνη της Πολιτείας,απέναντι στους επιτυχόντες στις στρατιωτικές σχολές είναι τεράστια.
Ας ασχοληθούν πρώτα απ΄ όλα με την εκπαίδευσή τους ,η οποία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη και σοβαρή. Ας ξεριζώσουν όσους "θύλακες" απολιθωμένων αντιλήψεων εξακολουθούν να "φυτοζωούν" μέσα στις σχολές αυτές.Κι ας τους δώσουν σύγχρονη μόρφωση. Στρατιωτική και ακαδημαϊκή.

Και μετά ελπίζουμε,ευχόμαστε,παρακαλάμε, ότι λόγω και της κρίσης πολλά θ΄ αλλάξουν και στις ΕΔ. Κομματικές νοοτροπίες και αντιλήψεις ,"νταβατζηλίκια" και ακρότητες ίσως να εκλείψουν, μέσα στη γενική κατάρρευση που βιώνουμε.

Οι νέοι που μπήκαν στις στρατιωτικές σχολές ,θα είναι οι αξιωματικοί των ΕΔ σε τέσσερα χρόνια. Οι αξιωματικοί "των 900 ευρώ" που όμως επέλεξαν να θυσιάσουν ένα μέρος της εφηβείας τους και τέσσερα χρόνια από τα νιάτα τους για να ορκιστούν πίστη στη πατρίδα. 

Ας τους προσφέρει κι αυτή το ελάχιστο. Αξιοπρέπεια και σεβασμό. Τουλάχιστον.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: