Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Καρτέλ 15ετίας είχαν στήσει δέκα ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις




Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκάλυψε πως 
εδώ και 15 χρόνια είχε στηθεί μία απίστευτη για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση καρτέλ, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται οι 10 μεγαλύτερες ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους» οι εταιρείας είχαν καταφέρει να ελέγχουν το 70% της συνολικής αγοράς πουλερικών και με συντονισμένες κινήσεις καθόριζαν και ανέβαζαν τις τιμές στο νωπό και κατεψυγμένο κοτόπουλο, σε χονδρέμπορους, σούπερ μάρκετ, ψησταριές και κρεοπώλες...

Μάλιστα το κόλπο κράτησε για δεκαπέντε χρόνια από το 1996 έως το 2010. 
Η υπόθεση έχει πάρει ήδη το δρόμο για την Δικαιοσύνη και η εκδίκαση της θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου...


Το κουβάρι της υπόθεσης του καρτέλ άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν το υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώθηκε πως οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ετοιμάζονταν για αυξήσεις με πρόσχημα την άνοδο των ζωοτροφών.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός ενημέρωσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κλιμάκιά της προχώρησαν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία του Συνδέσμου τους αλλά και των επιχειρήσεων. Μάλιστα λέγεται πως βρέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι εκπρόσωποι τουλάχιστον 10 πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συναντιόντουσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα γραφεία του Συνδέσμου και ενυπόγραφα συμφωνούσαν τον καθορισμό των τιμών πώλησης του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου:

Οι κινήσεις αυτές των δέκα εταιριών, με την πρακτική των καθορισμένων τιμών, τις βοήθησαν να τζιράρουν, τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: