Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Επενδύσεις: Πού… πήγαν τα λεφτά!


Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος αποτελούν τη… μόνη βεβαιότητα και έτσι η δημιουργία ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Ιδίως όταν επιχειρείται η μεγιστοποίηση της προσδοκώμενης απόδοσης με παράλληλο -όσο το δυνατόν- περιορισμό του επενδυτικού κινδύνου.
Έτσι λοιπόν, εξαιρετικής σημασίας είναι να προσδιοριστεί πού κατευθύνονται τα επενδυτικά κεφάλαια ανάμεσα στα διαθέσιμα επενδυτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα, ναυτιλία, ακίνητα, εμπορεύματα κ.λπ.). 
Συγκεκριμένα, επιχειρείται μια πρώτη ανάλυση ανάμεσα σε προϊόντα - κλάδους - χώρες από όπου φυλλοροούν τα κεφάλαια και πού απολήγουν...

Για τον σκοπό αυτόν επιλέχθηκε σε πρώτη φάση η αγορά της Αμερικής. Ειδικότερα, στο διάγραμμα 1 παρουσιάζεται η απόδοση από την αρχή του έτους διαφόρων εναλλακτικών προϊόντων. Ο S&P-500, που είναι ο σημαντικότερος χρηματιστηριακός δείκτης, αντιπροσωπεύει τις μετοχικές αξίες, o δείκτης CRB αντιπροσωπεύει κάθε μορφής εμπορεύματα, στη συνέχεια διαφαίνεται η πορεία του δολαρίου.
Ακολουθεί (από αριστερά, διάγραμμα 1) η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου και η πορεία των REITs που αφορά funds ακινήτων. Συνεπώς, αντιπροσωπεύουν την αγορά ακινήτων. Ο Baltic Dry Index αντιπροσωπεύει τη ναυτιλία, ο gold τον χρυσό, ο δείκτης Oil το πετρέλαιο (Wtic - light crude oil), ενώ για λόγους συγκρισιμότητας προβάλλεται και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Παρατηρώντας το διάγραμμα 1, βλέπουμε την κατεύθυνση των επενδυτικών κεφαλαίων για το πρώτο εξάμηνο προς την κατεύθυνση της αγοράς ακινήτων (+16,27%) και των (αμερικανικών) μετοχών (+7,72%). Δευτερευόντως, θετικά κινήθηκε το δολάριο (+3,99) και το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο (+2,24%). Απώλειες κεφαλαίων σημειώθηκαν στη ναυτιλία (BDI, -33,43%), στο πετρέλαιο (wtic, -6,02%) καθώς και στον δείκτη των εμπορευμάτων (-6,02%) συνολικά.





Σημαντικό, επίσης, είναι να διαβλέψουμε την προτίμηση του επενδυτικού κοινού ανάμεσα στους διαφόρους κλάδους. Για να το εξακριβώσουμε αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το παρακάτω διάγραμμα (διάγραμμα 2) που μετρά την απόδοση στους διαφόρους κλάδους της βιομηχανίας κατά τον John Murphy. Το παρόν διάγραμμα αφορά την Αμερική.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το διάγραμμα για την περίοδο από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 6 Ιουλίου 2012, τη μεγαλύτερη απόδοση σημείωσαν οι κλάδοι της βιοτεχνολογίας (36,56%), της λιανικής (18,17%) και των τραπεζών (14,75%). Στον αντίποδα, μείωση σημείωσαν οι κλάδοι του χρυσού και ασημιού (-12,86%) και των υπηρεσιών πετρελαίου (-6,32%).




Τι «παίζει» στην Ευρώπη Στην παρούσα συγκυρία, κομβικής σημασίας είναι να δούμε την κατεύθυνση των επενδυτικών κεφαλαίων ανάμεσα και στις διάφορες επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες μετά την (παρα)φιλολογία που έχει αναπτυχθεί. Για να επιτευχτεί αυτό εξετάζονται οι μετοχικοί δείκτες του Dow ανά συγκεκριμένη χώρα για λόγους συγκρισιμότητας και κοινής μεθοδολογίας κατασκευής δεικτών. Άρα για την Ισπανία επιλέχθηκε o Esdow, για την Πορτογαλία ο Ptdow, για την Ελλάδα ο Grdow, για τη Γαλλία ο Frdow κ.λπ.

Στο διάγραμμα 3 εμφανίζονται οι αποδόσεις από το τέλος του 2011 (29 Δεκεμβρίου 2011) μέχρι την 6η Ιουλίου 2012 για δέκα επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες σε όρους απόδοσης.

Παρατηρώντας, λοιπόν, το διάγραμμα 3, βλέπουμε ότι τις μεγαλύτερες απώλειες σε όρους απόδοσης για το πρώτο περίπου εξάμηνο του 2012 σημείωσε ο μετοχικός δείκτης της Ισπανίας (-19,67%), με εκείνον της Πορτογαλίας να ακολουθεί (-17,55%). Στη συνέχεια η Ιταλία εμφάνισε απώλειες 6,93% και η Ελλάδα 3,17%. Στον αντίποδα, τα υψηλότερα κέρδη παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (+17,49%), στην Ιρλανδία (+10,75%) και στη Γερμανία (+6,39%).




Η Ιστορία μας διδάσκει ότι σε όλες τις περιόδους θα υπάρχουν κέρδη ανάμεσα στα διαφορετικά εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα, αρκεί οι διαχειριστές, οι αναλυτές και οι επενδυτές να μπορούν να εκτιμήσουν τα σημεία καμπής σε αυτά.

* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής SOLIDUS ΑΕΠΕΥ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: