Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ο «κακός» Σαμαράς κι ο «καλός» Στουρνάρας; Η μήπως κάτι άλλο;


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος το τριήμερο αυτό θα αναπτύξει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε την Πέμπτη την πρώτη του συνάντηση με την Τρόικα. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς στη διάρκεια αυτής της συζήτησης είπε στους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει και χρειάζονται αλλαγές».
Την Τρόικα είδε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Λίγες ώρες αργότερα στην ηλεκτρονική σελίδα των «Financial Times» διάβασα δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι...
«το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε στην σωστή τροχιά».
Οι δηλώσεις απέχουν μεταξύ τους παρασάγγας και οι υποθέσεις που μπορεί να κάνει κάποιος είναι περισσότερες από μία.
Μπορεί -για παράδειγμα- στην σκληρή διαπραγμάτευση που ξεκινά, ο κ. Σαμαράς να είναι ο «κακός» με την Τρόικα και ο κ, Στουρνάρας ο «καλός».
Μια τακτική συνηθισμένη , δοκιμασμένη και πετυχημένη στο παρελθόν σε κρίσιμες διαβουλεύσεις.  
Αυτή η εκδοχή είναι η καλή.
Η κακή εκδοχή, είναι οι δηλώσεις του κυρίου Στουρνάρα - που δεν νομίζω ότι διαφέρουν ιδιαίτερα από τις απόψεις που έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και η Τροικα- να αποτυπώνουν την πολιτική που ο ίδιος σκέφτεται ή θα ήθελε να ακολουθήσει.
Μόνο που αν ισχύει αυτή η τελευταία εκδοχή, τότε προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με όσα έχουν αποφασιστεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.
Προσωπικά θα επιλέξω την καλή εκδοχή γιατί δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω την άλλη. Κι ελπίζω να μην έχω κάνει λάθος.

Σωτήρης Ξενάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: