Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τον Σεπτέμβριο η βασική διαπραγμάτευση της τρόικας με την Αθήνα, λέει το ΔΝΤ

Τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η βασική διαπραγμάτευση της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, λέει εκπρόσωπος του ΔΝΤ
ενώ καθιστά σαφές πως ενδεχόμενες αποκλίσεις στην εφαρμογή του ελληνικού μνημονίου θα απαιτήσουν νέα επιπλέον χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει να προέλθει από την ΕΕ.
Όπως δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, κατά την τρέχουσα επίσκεψη της τρόικας στην Αθηνα δεν θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση, καθώς η...
κύρια διαπραγμάτευση αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τούτου δοθέντος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι είναι ακόμα πρώιμο να μιλά κανείς για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και των διαπραγματεύσεων. «Είναι νωρίς ακόμα να μιλά κανείς για αποτελέσματα» ανέφερε.


Ωστόσο επισήμανε ότι «ενδεχόμενες αποκλίσεις στην εφαρμογή του ελληνικού μνημονίου θα απαιτήσουν νέα χρηματοδότηση», η οποία θα πρέπει να προέλθει από την ΕΕ.
Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για την έκθεση του Μαρτίου του 2012, όπου το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια, τα οποία πρέπει να προέλθουν από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε ότι η στάση του Ταμείου για την Ελλάδα «δεν έχει αλλάξει».
Σημειώνεται ότι στην έκθεση του Μαρτίου το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι οι επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 μπορεί να φτάσουν τα 70 δισ. ευρώ, ενώ καθιστούσε σαφές ότι το κόστος αυτό πρέπει να καλυφθεί από την Ευρώπη.
Ο κ. Χόλει απέφυγε να σχολιάσει πόσο μάλλον να επιβεβαιώσει επίσημες συζητήσεις -που εντείνονται μέρα με τη μέρα- για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς ειδικά για το εάν υπάρχουν σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και εάν σε αυτά εμπλέκεται η ΕΚΤ, ο Χόλεϊ απάντησε πως δεν έχει κάποιο σχόλιο για το εάν θα υπάρξει εμπλοκή του επισήμου τομέα σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αποσαφήνισε δε πως η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί πάντα μέρος της συζήτησης που κάνει το ΔΝΤ.
«H αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι πάντοτε μέρος των συζητήσεων του ΔΝΤ με τις αρχές σε αυτή και σε κάθε άλλη χώρα», είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: