Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Λαμόγια: Όταν οι δικαστές δίκαζαν το Πασόκ ...αθώωνε

Την χωρίς όρια διαφθορά του πολιτικού μας συστήματος
όπου υπουργοί και πρωθυπουργοί ακύρωναν καταδικαστικές αποφάσεις ακόμη και του Αρείου Πάγου για κλέφτες του Δημοσίου αποκαλύπτει ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς στα απομνημονεύματά του 
τα οποία παρουσιάζει από προχθές το newsbomb.gr.
«Μεγάλες καταχρήσεις υπήρξαν στις λεγόμενες προβληματικές επιχειρήσεις – τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σανιδάς - και κυρίως σε αυτές που είχαν ενταχθεί στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν η ΠΥΡΚΑΛ, η Πειραϊκή - Πατραϊκή, η ΕΛΙΝΤΑ (πρώην IZOΛΑ), η Χαρτοποιία Δυτ. Ελλάδας, η ΛΑΡΚΟ και η Αθηναϊκή Χαρτοποιία...
Για τη διερεύνηση των καταγγελιών αυτών, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών παρήγγειλε σε μένα να ενεργήσω προκαταρκτική εξέταση. 
Από την έρευνά μου που διήρκησε δύο περίπου έτη, προέκυψε ότι ενώ η ένταξη των προβληματικών επιχειρήσεων στον ΟΑΕ είχε γίνει με σκοπό την εξυγίανση τους αντί να εξυγιανθούν είχαν μετατραπεί σε χώρους όχι μόνον κατασπατάλησης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, το οποίο παρείχετο αφειδώς από το κράτος αλλά και λεηλασίας και διαρπαγής αυτού από τους διοικούντες πολλές φορές και από τους ιδίους τους εργαζόμενους. 
Οι επιχειρήσεις στις οποίες φέρονταν να εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι ή δεν παρήγαγαν τίποτα ή παρήγαγαν ελάχιστα, ενώ οι εργαζόμενοι φέρονταν να εργάζονται υπερωριακώς και να λαμβάνουν και bonus!!!
Επίσης από έρευνα προέκυψε ότι είχαν προκληθεί ζημιές δισεκατομμυρίων δραχμών. Η ΠΥΡΚΑΛ μόνο από την πώληση όπλων στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν, για την οποία η διοίκηση δεν είχε λάβει καμία εγγύηση, είχε ζημιωθεί δεκατρία δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό αστρονομικό για την εποχή εκείνη. 
Εξεταζόμενος ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΠΥΡΚΑΛ κατέθεσε κυνικά ότι η συναλλαγή με το Ιράκ και ο τρόπος που έγινε αποτελούσε κυβερνητική πολιτική και δεν ενδιέφερε η τυχόν πρόκληση ζημιάς. Για τις περιπτώσεις επτά ή οκτώ προβληματικών επιχειρήσεων που διερεύνησα συνέταξα σχετικά πορίσματα και παρήγγειλα την άσκηση ποινικών διώξεων μεταξύ των άλλων και για κοινή ή και κακουργηματική απιστία.
Όταν τον Οκτώβριο του 1993 επήλθε κυβερνητική αλλαγή και ήλθε στην κυβέρνηση και πάλι το ΠΑΣΟΚ, ελάχιστο χρόνο μετά την κυβερνητική μεταβολή ψηφίσθηκε ο νόμος 2172/1993. Τούτο είχε ως συνέπεια την παραγραφή όλων σχεδόν των εγκλημάτων απιστίας.
Με ποια ψυχική διάθεση και δύναμη οι δικαστικοί λειτουργοί θα είναι δυνατόν να συνεχίζουν το έργο τους και την αποστολή τους, να μοχθούν και να κοπιάζουν, όταν γνωρίζουν ότι θα είναι δυνατόν να έρχεται, την επόμενη, μια κυβερνητική πλειοψηφία, οποιουδήποτε κόμματος και να θεσπίζει διατάξεις με τι οποίες θα ευνοούνται κατηγορούμενοι για οποιαδήποτε εγκλήματα, πολύ όμως, περισσότερο για εγκλήματα τελεσθέντα εις βάρος του Δημοσίου.
Είμαι βέβαιος ότι εάν είχαν τιμωρηθεί τότε όλοι εκείνοι, οι οποίοι είχαν ασελγήσει σε βάρος του δημοσίου εγκλήματος δεν θα είχαμε φθάσει στην εξαχρείωση όλου του δημοσίου τομέα και δεν θα είχαμε γίνει σήμερα πρωταθλητές στη διαφθορά».





Του Κώστα Χαρδαβέλλα
http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: