Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Ελλάδα στο παιχνίδι των αγωγών


Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό  TAP,

ο οποίος θα ακολουθεί τη διαδομή Τουρκία - Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία, καθώς στην πολύωρη συνάντηση το υφυπουργού Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας του TAP ξεκαθάρισε πως δεν θα στηρίξει το σχέδιο αν ο αγωγός δεν εξυπηρετήσει τόσο ενεργειακά όσο και σε επίπεδο επενδύσεων τα ελληνικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία ακόμα δεν έχει δώσει το τελικό «ΟΚ» για τον αγωγό, καθώς υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευκρινιστούν... 
Πρώτον, η εκκρεμμότητα της ΑΟΖ στο Ιόνιο, καθώς η Αλβανική κυβέρνηση δεν έχει επικυρώσει ακόμα τη διακρατική συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο χώρο αυτό και 
δεύτερον, η εκκρεμμότητα του αγωγού West Nabucco, ο οποίος σχεδιάζεται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και που θα αποτελεί ανταγωνιστικό αγωγό του TAP, καθώς θα διέρχεται από Τουρκία-Βουλγαρία- Ρουμανία-Ουγγαρία-Αυστρία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπαγεωργίου διεμήνυσε στους εκπροσώπους του TAP ότι το θέμα θα συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού πρώτα επικοινωνήσει με την Ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: