Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

«Σκληρές» διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών για τα νέα μέτρα

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα απασχολήσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας σήμερα στις 11 το πρωί. Ο πρωθυπουργός καλείται να δεσμευθεί απέναντι στους δανειστές μας για την υλοποίηση των όσων προβλέπει το μνημόνιο και να διεκδικήσει τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος.
Αυτό εξάλλου, ήταν και το βασικό αντικείμενο της χθεσινής συνάντησής του με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη από την οποία προέκυψε ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς επιπλέον ύφεση»...


Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών τέθηκαν, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ψαλίδι 10% για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, περικοπή μέχρι και 40% στα εφάπαξ, πλαφόν 1.500 ευρω σε ετήσια βάση στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, πλαφόν ανώτατης σύνταξης 2.400 ευρώ και επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές.

Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας από το 65ο που ισχύει σήμερα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα για περίπου 30.000 αποχωρήσεις, κυρίως συμβασιούχων, στο δημόσιο τομέα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ισχύσουν από φέτος και όχι από το 2013 όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. 

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν στις 14:00 μ.μ. με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: