Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Κρίσιμες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με Μπαρόζο και πολιτικούς αρχηγούς

Κρίσιμες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με Μπαρόζο και πολιτικούς αρχηγούςΤΟ ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ενώπιος ενωπίω με το κρίσιμο δίλημμα του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Ελλάδας και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς που προτίθεται να λάβει σκληρές –επιδιώκοντας παράλληλα να είναι και κατά το δυνατόν κοινωνικά δίκαιες- αποφάσεις, προκειμένου να κάνει σαφές το μήνυμα της αποφασιστικότητας της Ελλάδας προς τους εταίρους μας.
Το γεγονός ότι σχεδόν το 50% του προγράμματος πρόκειται να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Εργασίας, προφανώς λέει πολλά για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με τους μισθούς και τις συντάξεις...


Από το Μαξίμου εκτιμούν όμως ότι αυτό θα αποτελέσει και το σημείο αιχμής στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Μπαρόζο φαίνεται κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, να κομίζει μήνυμα των κέντρων εξουσίας της Ευρώπης για την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση η ελληνική πλευρά να δώσει σαφή δείγματα γραφής.

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις ανενεργών οργανισμών ή φορέων με συναφές αντικείμενο είναι ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα του κ. Σαμαρά που αναμένεται να θέσει στον κ. Μπαρόζο το θέμα της επιμήκυνσης κατά δύο έτη του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος.

Ήδη άλλωστε το ζήτημα έχει τεθεί παρασκηνιακά και οι εταίροι ευελπιστούν να επιτύχουν με πολιτικό τρόπο το επιδιωκόμενο, ώστε να μη χρειαστεί να εγκριθεί το ζήτημα από τα εθνικά κοινοβούλια, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ενότητα της Ε.Ε.

Οι τελικές αποφάσεις βέβαια θα ληφθούν από κοινού από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κατά τη μεσημεριανή σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου. Προκειμένου να προετοιμαστούν άλλωστε οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν –κατά πληροφορίες- από χθες στα χέρια τους ένα προσχέδιο των όσων πρέπει να αποφασιστούν σήμερα από κοινού.


Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: