Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Αρχίζει ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ - ΣΑΜΑΡΑ

Με τους επιτελείς της τρόικας θα βρεθεί αντιμέτωπος σήμερα για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με αντικείμενο των διαπραγματεύσεων να αποτελεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.
Οπως έχουν ξεκαθαρίσει οι δανειστές της χώρας, το ποσό αυτό θα φτάσει στην Ελλάδα μόνον εάν η κυβέρνηση εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να ...
εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της χώρας και να «τρέξει» πιο γρήγορα σε δυο κρίσιμα πεδία: Στις αποκρατικοποιήσεις και στη μείωση του κράτους, χωρίς να προχωρ'ησει όμως σε απολύσεις.

Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα ένα σχέδιο συγκεκριμένων σημείων για την οικονομία και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, τότε το κείμενο αυτό θα πάρει τη μορφή προγραμματικών δηλώσεων που θα εκφωνήσει αύριο το απόγευμα στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εκταμιεύσει τα 31,5 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να καλύψει πληρωμές μισθών και συντάξεων, να προχωρήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποπληρώσει ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ορκίζεται και αρχίζει δουλειά ο Γιάννης Στουρνάρας 

Την πρώτη επίσημη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει σήμερα μετά την ορκωμοσία του 
στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης ο νέος υπουργός Οικονομικών, γιάννης Στουρνάρας.
Λόγω του περιορισμένου χρόνου δεν θα γίνει επίσημη παράδοση - παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών. 
Ωστόσο, ο απερχόμενος υπουργός κ. Γ. Ζανιάς θα συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα.

Η μάχη που θα δώσει ο νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι σκληρή δεδομένου ότι στις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταγράφονται ήδη σοβαρές αποκλίσεις στην εκτέλεση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012.
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: