Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Οι σκληροί «κερδίζουν έδαφος» στην Ευρώπη

ΒΑΡΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ενώ στην κυβέρνηση κάνουν αγώνα δρόμου για να προσδιορίσουν περικοπές ύψους 11,5 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια, με την ελπίδα ότι θα τα αποδεχτεί η τρόικα στις 24 Ιουλίου, το κλίμα για την Ελλάδα ανάμεσα στους εταίρους και δανειστές μας βαραίνει επικίνδυνα.
Η καγκελάριος Μέρκελ χθες κατέστησε σαφές ότι «η περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομιών της Ελλάδας και της Ισπανίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» είναι απαραίτητη και ότι «δεν μπορεί να συζητά η Ευρώπη μέτρα ανάπτυξης που θα στηρίζονται σε δανεικά»...


Επίσης χαρακτήρισε για μια φορά ακόμα την τήρηση των συμφωνηθέντων πολύτιμο αγαθό. Το κλίμα που βγάζει η κα Μέρκελ αλλά και μια σειρά άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων απέναντι στη χώρα μας δεν προοιονίζεται τίποτε θετικό για την Ελλάδα.

Με απλά λόγια μας λένε δεν έχει χαλάρωση και δεν έχει επαναδιαπραγμάτευση. Είναι σαφές ότι οι εταίροι μας ακολουθούν μια πολύ σκληρή γραμμή για να μην χρειαστεί να βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα: Με τους απλούστερους υπολογισμούς, μια παράταση του προγράμματος κατά 2 έτη θα απαιτούσε πρόσθετα 20 δισ. ευρώ, που θα έπρεπε να εγκρίνουν τα κοινοβούλια τους.

Βεβαίως έτσι η κυρία Μέρκελ και οι ομοφρονούντες εταίροι αναλαμβάνουν το ρίσκο να απαξίωσουν μια κυβέρνηση που θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα, να προκαλέσουν την πτώση της και να βρεθούν με μια άλλη κυβέρνηση που θα αρνηθεί κατηγορηματικά να εφαρμόσει οποιαδήποτε μέτρα, υποχρεώνοντας τους είτε να υποχωρήσουν, είτε να προκαλέσουν χρεοκοπία της Ελλάδας.

Αυτό το δεύτερο ενδεχόμενο πάντως δείχνουν πια να μην το πολυφοβούνται. Είναι γνωστό πως όλους τους τελευταίους μήνες οι εταίροι ετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο αυτό, μάλιστα η βεβαιότητα ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ελληνική χρεοκοπία είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ως την άνοιξη,το μείζον πρόβλημα για τους εταίρους στην περίπτωση μιας ελληνικής ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ήταν ένα bank run, ένας τραπεζικός πανικός σε Ιταλία και Ισπανία.

Πιθανόν να έχουν λάβει σε τέτοιο βαθμό τα μέτρα τους ώστε να εκτιμούν ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν και αυτό. Αν όμως αυτή είναι η αίσθηση τους, αν η απειλή μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας δεν λειτουργεί πια, τότε όχι μόνο η επαναδιαπραγμάτευση δεν έχει ελπίδες αλλά κερδίζει έδαφος το χειρότερο δυνατό σενάριο. Η βίαιη έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ώστε να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι και να μην αντιτάσσονται σε όσα θέλουν οι Γερμανοί.

Ίδωμεν…


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: