Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Έβαλαν 12,2 δισ. φόρους αλλά το Δημόσιο πήρε μόνο 630 εκατ.

Τα πρόστιμα που επέβαλε το κράτος φαίνεται πως πηγαίνουν στα σκουπίδια βεβαιώνοντας τη διάλυση του Κράτους, 

όπως αποκαλύπτουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει ούτε καν τους φόρους που τα δικαστήρια επιδικάζουν και πάνω από το 95% των προστίμων που επιβάλλουν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους για παραβάσεις φοροδιαφυγής καταλήγουν στα αζήτητα, ακόμα και αν «επικυρώνονται» πανηγυρικά και τελεσίδικα «με τη βούλα» των δικαστηρίων...

Μετά από δίκες και καταδίκες τα φορολογικά δικαστήρια επιδίκασαν στο δημόσιο να εισπράξει φόρους 13,2 δισ. ευρώ. Το δημόσιο μόλις δεν έβαλε στα ταμεία του ούτε τα 630 εκατ. ευρώ!
Ουσιαστικά καταρρέει ο «μύθος» πως... τα δικαστήρια φταίνε που δεν εισπράττει φόρους το δημόσιο επειδή απαλλάσσουν τους φοροφυγάδες.
Η άποψη αυτή ήταν η αιτία για τις δρακόντειες ποινές και τα πολύ βαριά πρόστιμα που θεσπίστηκαν με σωρεία νόμων την τριετία 2009-2011 ακόμα και για ένα ευρώ απόδειξης που δεν «πιάνεται» να μην έχει κοπεί.
Από το 2009 ήδη πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών (Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου)  ισχυρίζονταν πως «λεφτά υπάρχουν» στον ... κρυμμένο θησαυρό των 30 δισ. ευρώ που (τότε) φοροφυγάδες και επιχειρήσεις χρωστούσαν αλλά δεν πλήρωναν στο κράτος. Όταν δόθηκε εντολή στις εφορίες να τους εντοπίσουν, οι έρευνες πέσανε στο κενό γιατί οι περισσότεροι ήταν «φοροφυγάδες-φαντάσματα»  με ψευδή στοιχεία, ή κατεστραμμένοι που είχαν βουλιάξει στα χρέη ή «άνθρωποι βιτρίνες» που δεν είχαν τα λεφτά για να πληρώσουν αυτά που άλλοι είχαν «φάει». Όσους όμως και αν τελικά έφτασε στο Δημόσιο στον έσχατο βαθμό εξαναγκασμού για να εισπράξει αυτά που ξεκάθαρα δικαιούται,  δεν βρήκε τελικά  ούτε το 5% να εισπράξει.

Ακόμα δηλαδή και αν οι ελεγκτές πιάσουν τους φοροφυγάδες, ακόμα και αν τους καταδικάσουν τα δικαστήρια στα οποία συνήθως οι ίδιοι προσφεύγουν για να κερδίσουν χρόνο και να ανακόψουν συλλήψεις, κατασχέσεις , «λουκέτα» και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ακόμα και τότε το κράτος δεν μπορεί να πάρει «πίσω τα κλεμμένα».
Το οξύμωρο είναι πως το Δημόσιο προεισπράττει πια το 50% της απαίτησής του, για να επιτρέψει σε κάποιον να προσφύγει στο δικαστήριο αν διαφωνεί με το φόρο που καλείται να πληρώσει. Τελικά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφεραν να βάλουν στα κρατικά ταμεία μόνο το 4,77%!

Συνολικά στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν σήμερα περισσότερες από 180.935 δίκες φορολογικού περιεχομένου και τα έσοδα που διεκδικεί το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Μόνο στο Β τρίμηνο του 2012 προσέφυγαν στα δικαστήρια 1.771 φορολογούμενοι αμφισβητώντας τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν αλλά θα εκδικαστούν... του χρόνου.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: