Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Αυξάνονται οι πρόβες της δραχμής


Με τις προειδοποιήσεις των εταίρων για έξοδο από το ευρώ να αυξάνονται, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το σενάριο της δραχμής

Οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν καταστεί καθημερινό φαινόμενο σε μια περίοδο που το βλέμμα των Ελλήνων είναι στραμμένο στην κάλπη και τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Τα νερά τάραξε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση ότι οι θέσεις που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας "θέτουν ένα πρόβλημα" και ότι αν οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ περίπλοκη.
"Αναμφίβολα θα τεθεί θέμα"...
εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημείωσε, εφόσον οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο του έχει κάνει και κάποια προετοιμασία "εδώ κι εκεί" για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Επιχείρησε αργότερα να "διορθώσει" κάπως τις εντυπώσεις που δημιούργησε, χωρίς να αλλάξει όμως την ουσία όσων είπε.

Διευκρίνισε ότι με τις δηλώσεις του δεν ήθελε να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και ότι τάσσεται εναντίον τού να δίνονται συμβουλές στους Έλληνες. Μιλώντας μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, τόνισε ότι η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και να δράσουν δίνοντας προοπτικές στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την ανάγκη να τηρήσει και η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της.

Στο ίδιο πνεύμα, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", και ο Όλι Ρεν δέχθηκε ότι τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι επώδυνα, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση Μοσκοβισί, ο Γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους περιορίστηκε να δηλώσει ότι όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται στοχεύουν στο να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν δυο προϋποθέσεις γι' αυτό: "Πρώτον να προκύψει από τις εκλογές σταθερή κυβέρνηση και δεύτερον να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του συμφωνηθέντος προγράμματος".

Στο φόντο αυτών των πολιτικών παρεμβάσεων, κάποιοι κάνουν και πρακτικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Έτσι, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από την κεντρική τράπεζα της χώρας και άλλους φορείς της οικονομικής ζωής να ετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, αναλύοντας τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χωρίς να υποστεί συνέπειες το νόμισμα της χώρας, το γιουάν.


Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.

Αλλά και στην Ελλάδα η βρετανική τράπεζα HSBC άρχισε να τσεκάρει τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ATM) για να διαπιστώσει αν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες διάθεσης χαρτονομισμάτων δραχμής σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, η Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ζήτησε από όλες τις βρετανικές τράπεζες να αξιολογήσουν τον πιστωτικό και τον λειτουργικό κίνδυνο που διατρέχουν στις περιφερειακές οικονομίες της Eυρωζώνης. Εκπρόσωπος της HSBC επιβεβαίωσε ότι, όπως όλες οι τράπεζες, έτσι κι αυτή προετοιμάζεται σε πολλά επίπεδα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ.

Η τράπεζα διαθέτει 15 υποκαταστήματα στην Ελλάδα και 25 μηχανήματα μετρητών. Άλλωστε και άλλες βρετανικές επιχειρήσεις παίρνουν προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Επίσης έχει γίνει γνωστό ότι η εταιρεία ποτών Diageo μειώνει τα αποθέματά της στην Ελλάδα, ενώ η Dixons (Κωτσόβολος) στοκάρει ρολά ασφαλείας για να τα εγκαταστήσει σε καταστήματα σε περίπτωση αναταραχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: