Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σε αναμένα κάρβουνα ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας

Θορυβημένος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας μετά την παραίτηση του ορισθέντα για το υπουργείο Οικονομικών Βασίλη Ράπανου, πριν καν αναλάβει καθήκοντα.

Όπως λένε στη Voria.gr επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, «την ώρα που η Ευρώπη φλέγεται, εμείς ακόμα ψάχνουμε τον άνθρωπο που θα είναι επικεφαλής του πιο κρίσιμου υπουργείου», ενώ οι συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας στο εσωτερικό, παρά τη συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αποτυπώνονονται στα...
χαμηλά βαρομετρικά των Δεικτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι οποίοι βέβαια πιέζονται περαιτέρω από τη μεγάλη αναταραχή που επικρατεί στην ευρωζώνη.
Το διήμερο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ πλησιάζει, αλλά οι προσδοκίες για μία πρώτη, έστω άτυπη, διαπραγμάτευση όρων του μνημονίου στις Βρυξέλλες έχουν χαμηλώσει, αν όχι διαψευστεί, δεδομένου ότι η χώρα μας ουσιαστικά δεν θα έχει αμιγή πολιτική εκπροσώπηση, καθώς, λόγω του προβλήματος υγείας του πρωθυπουργού, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τίθεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδεία του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ουδείς μπορεί γνωρίζει εάν το Σύμφωνο των «3» της κυβέρνησης συνεργασίας θα … περάσει από την Τρόϊκα και εάν οι απεσταλμένοι τεχνοκράτες θα δεχθούνε σε πρώτη φάση έστω να συζητήσουν τις προτεινόμενες εργατικές και φορολογικές «επανορθώσεις».
Ενόσω λοιπόν ο επιχειρηματικός κόσμος, περιμένει από το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, να βρει βηματισμό, διαμηνύει με δηλώσεις και ανακοινώσεις εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, πως κανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει για «εκθέσεις ιδεών» περί ανάπτυξης. Η επιχειρηματική δραστηριότητα βρίσκεται δραματικά συμπιεσμένη ανάμεσα από τις μυλόπετρες της έλλειψης ρευστότητας, των πολλών και ποικίλων φορολογικών επιβαρύνσεων και χαρατσιών, της καταβαράθρωσης της κατανάλωσης και, επιπλέον, της αρνητικής επίπτωσης της διεθνούς ανυποληψίας της χώρας.
Τους τελευταίους πολλούς μήνες, έχει γίνει πλέον ηλίου φαεινότερο, ότι η ύφεση δεν μπορεί να ανακοπεί με μέτρα λιτότητας. Συνεπώς, παράλληλα με την προώθηση και υλοποίηση μέτρων δομικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας, θα πρέπει, υποστηρίζουν, να δοθεί κάποια ανάσα στην αγορά, στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
Ο χρόνος που έχει χαθεί τόσο με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων, όσο και κατά το τρίμηνο των προεκλογικών και μετεκλογικών διαδικασιών , ήταν πολύτιμος. Ήταν χρόνος που έχει φέρει τη χώρα, στα όρια και πέραν των οικονομικών της αντοχών, με συρρίκνωση του ΑΕΠ, κατά ένα υπολογιζόμενο  6% το 2012, αύξηση της ανεργίας στο 22%, αύξηση των τιμών παραγωγού στην εναπομείνασα βιομηχανική παραγωγή και το μέγα θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών να παραμένει στα ζητούμενα.
Άπαντες πλέον ζητούν να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το τοπίο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η χώρα να είναι μέσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις που αναμένονται ραγδαίες. Τα πράγματα πρέπει να αρχίσουν αμέσως να μπαίνουν σε μία σειρά, διότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, όπως όλοι ομονοούν, έχει φθάσει στο μη περαιτέρω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: