Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Σε κατάσταση συναγερμού η ευρωζώνη

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και πάλι ο ευρωπαϊκός νότος καθώς οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι αγορές ομολόγων σφυροκοπούν την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα ξένα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης που δίνουν οι Ευρωπαίοι διίστανται. 
 Τις επόμενες εβδομάδες υπάρχουν αλλεπάλληλα κομβικά ραντεβού. Αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές ακολουθεί συνεδρίαση του G20, του Εurogroup αλλά και η σύνοδος κορυφής στα τέλη του μήνα, όπου θα δοθεί το στίγμα των εξελίξεων. Οι συμμαχίες υφαίνονται μέσα από ραντεβού ηγετών, όπως το σημερινό μεταξύ του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Μόντι...

Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου αναρριχήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, στο 6,9%, ενώ το κόστος δανεισμού για την Ιταλία ενισχύθηκε στο 6,2%.
Σήμερα η Ιταλία ξαναβγαίνει στις αγορές με στόχο την άντληση 2,7 - 4,5 δισ. ευρώ, από την έκδοση κυρίως τριετών ομολόγων.
Οι αναλυτές αναμένουν επαρκή -αλλά όχι εντυπωσιακή- ζήτηση κατά τη σημερινή δημοπρασία και εκτιμούν ότι η μέση απόδοση ενδέχεται να ξεπεράσει το 5% από 3,97% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Μόλις χθες, η Ιταλία βγήκε στις αγορές με ετήσια έντοκα γραμμάτια για τα οποία το επιτόκιο εκτινάχθηκε στο 3,97%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011. 

Χθες επίσης η Moody΄s υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την αξιολόγηση της Ισπανίας (Baa3), τοποθετώντας τη μία βαθμίδα πάνω από το junk. Ο διεθνής οίκος κράτησε οριακά την αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Aντίθετα, ο οίκος Egan-Jones υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε junk (σκουπίδια).

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Κύπρος, που υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τη Moody's στο Ba3. H χώρα αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης τόσο για να ενισχύσει το τραπεζικό της σύστημα όσο και για να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται να ζητήσει νέο δάνειο από τη Ρωσία, προκειμένου να αποφύγει τα δεσμά ενός μνημονίου.

Μικρά τα περιθώρια κινήσεων
Το θέμα της Ελλάδας αλλά και τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου δεσπόζει στον ξένο τύπο, δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται σε λίγες εβδομάδες και από όλα τα ελληνικά κόμματα προτάσσεται η ανάγκη αλλαγών στο μνημόνιο και η επιμήκυνση, γεγονός που θα απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση από τους δανειστές.

Οι πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν να αποδεχθούν μόνο ελάσσονες αλλαγές στο πρόγραμμα που συνοδεύει το δάνειο των 174 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές.

Όπως αναφέρει, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο διατίθενται να συζητήσουν με την όποια νέα ελληνική κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι δεν θα δεχθούν αλλαγή των στόχων ούτε θα υπάρξουν νέα κεφάλαια από την Ε.Ε. ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης βρίσκονται στη σφαίρα της νανοτεχνολογίας», προσθέτει.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ δήλωσε στο Mega πως η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της ευρωζώνης ρήξη. Υπογράμμισε ότι είναι φίλος των Ελλήνων και ζήτησε να του έχουν εμπιστοσύνη και να επιλέξουν αυτό που τους φαίνεται καλύτερο.

Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit ανέφερε πως η καταχρεωμένη Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί και νέο πακέτο διάσωσης ύψους δεκάδων δισ. ευρώ μετά τις εκλογές, παραθέτοντας κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα επιμείνει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θα χρειαστεί φρέσκο χρήμα μέσα στο καλοκαίρι», τόνισαν οι πηγές της εφημερίδας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι Financial Times Deutscheland έγραψαν ότι η ευρωζώνη δεν θα είναι αρνητική σε διαπραγμάτευση για χαλάρωση των όρων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Το σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής για να καθορίσουν τη στάση τους. 
Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: