Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ποια είναι τα σχέδια του Αντώνη σαμαρά σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας...!!!

Γράφει ο Δημήτρης Κοτταρίδης

Τη στρατηγική της επόμενης μέρας των εκλογών σχεδιάζουν στη Ν.Δ. καθώς εκτιμούν πως το οριακό προβάδισμα που υπήρχε σε όλες τις δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα διευρυνθεί. Αν και παραδέχονται πως το πολιτικό σκηνικό...
παραμένει ρευστό, στη λεωφόρο Συγγρού εκφράζουν τη βεβαιότητα πως τελικά οι πολίτες θα αντιληφθούν το διακύβευμα για τη χώρα και δεν θα διστάσουν να επιλέξουν τον ευρωπαϊκό δρόμο για την Ελλάδα.
 
Με δεδομένο ότι οι μονομάχοι πλέον είναι δύο, από τη μια ο Αντώνης Σαμαράς και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας, στη Ν.Δ. εστιάζουν πλέον όλη την...
προσοχή τους στην ανάδειξη του ανέφικτου και επικίνδυνου για την πορεία της χώρας κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη λεωφόρο Συγγρού ήθελαν πάση θυσία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν η Ν.Δ. να ήταν μπροστά κυρίως για ψυχολογικούς λόγους και για να λειτουργήσει αυτό προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη Ν.Δ. θεωρούν πως αρχίζουν ήδη και δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς και σε αυτή τη λογική πέραν των θεμάτων της οικονομίας ο Αντώνης Σαμαράς βάζει ψηλά στην ατζέντα του και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας.

Με δεδομένα, πάντως, το ότι κανείς δεν θεωρεί εφικτό το σενάριο της αυτοδυναμίας και ότι τα μικρότερα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιδιώξουν να οδηγήσουν τη χώρα και σε τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι για έντονες διεργασίες και συνεργασίες που όπως φαίνεται την εβδομάδα μετά τις εκλογές θα οδηγήσουν στο σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές στις οποίες θα κινηθεί, είτε δηλαδή προς τη λογική της παραμονής στο ευρώ και της αλλαγής βασικών πτυχών της μνημονιακής πολιτικής σε συμφωνία με τους εταίρους μας είτε προς το δρόμο της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης και της κατάργησης των εφαρμοστικών νόμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δύο είναι έτσι τα βασικά σενάρια που εξετάζουν στη Ν.Δ. Το πρώτο έχει ως προϋπόθεση τη νίκη του κόμματος στις εκλογές με καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει, και μάλιστα πρόσφατα, πως είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με κάθε κόμμα, αρκεί να πιστεύει και αυτό στην ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς και στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των βασικών πτυχών του Μνημονίου.

Στη Ν.Δ. θεωρούν πως θα μπορέσουν να βασιστούν στη στήριξη ή και στην ανοχή τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜ.ΑΡ. που έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο την κυβέρνηση αυτή να τη στηρίξουν και στελέχη από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά, λοιπόν, είναι να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση και να μη χρειαστεί να καταθέσει και πάλι τη διερευνητική εντολή και προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά από την επομένη των εκλογών.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο στη Ν.Δ. δεν θεωρούν ιδιαίτερα εφικτό, θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει πρώτος και τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει πρώτος τη διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλια. Σε αυτή την περίπτωση στη λεωφόρο Συγγρού θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στη λογική της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης και της κατάργησης των εφαρμοστικών νόμων και δεν θα βρει στήριξη ούτε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και από τη ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ και στην περίπτωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αλλά και τα εθνικά μας θέματα.

Αρα, ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει και πάλι να ηγηθεί ενός βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.

Προτεραιότητα στην αποκατάσταση των αδικιών

Στη Ν.Δ. έχουν καταστρώσει το σχέδιό τους για τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης δίνοντας έμφαση στην άμεση αποκατάσταση των αδικιών σε χαμηλοσυνταξιούχους, πολυτέκνους και κτηνοτρόφους, θέμα για το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε πως έχει βρει ήδη κωδικό κωδικό το ποσό των 650 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για αυτή την ενίσχυση.
Μέσα στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης, μάλιστα, ο κ. Σαμαράς προτίθεται να ρίξει στο τραπέζι της διαβούλευσης με τους Ευρωπαίους και τις προτάσεις του για την ανακούφιση των δανειοληπτών, ζητώντας να μην πληρώνουν πάνω από το 30% του μηνιάτικου στη δόση του δανείου. 
Παράλληλα θα επιμείνει στην ανάγκη οι πολίτες να μην πληρώνουν φόρο πέραν του 25% του εισοδήματός τους.  
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει άμεσα ο Αντώνης Σαμαράς και στην ανακούφιση των ανέργων προχωρώντας στην επέκταση κατά 1 έτος του επιδόματος το οποίο και δικαιούνται.

(από τον Τύπο της Κυριακής) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: