Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Συμφωνούμε να διαφωνούμε

Βλέπω ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και κριτική για την προσωπική μου απόφαση ποιόν να στηρίξω στις προηγούμενες εκλογές με την ψήφο μου.
Αν έκρινα δε και από τις ευρύτατα αντίθετες δημόσιες θέσεις στο σχολιασμό, θα έτεινα να πιστέψω ότι η προσωπική μου απόφαση δεν βρήκε δα και πολλούς να συμφωνήσουν...
Φυσικά η προσωπική μου αλληλογραφία λέει ακριβώς το αντίθετο. Αν ξαναδιαβάσει κάποιος το κείμενό μου προ ολίγων εβδομάδων, θα δει ότι αυτό που έγραψα ήταν απλά αυτό που οι περισσότεροι από εμάς άκουγαν στις ιδιωτικές τους συζητήσεις. Γράφοντας όμως δημόσια αυτό που όλοι έλεγαν κατ’ ιδίαν ίσως στεναχώρησα κάποιους. Ας είναι...

Στοιχηματίζω μάλιστα ότι τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό που ψήφισε ο Έλληνας πολίτης στο σύνολό του, τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής στήριξης, κατ’ ελάχιστον στο ίδιο ποσοστό την ψήφισε και στους αναγνώστες του capital.
Βρίσκω λοιπόν τις βαρύγδουλες δηλώσεις περί “συμβολής στην καθίζηση” τουλάχιστον αστείες. Η ουσία παραμένει ότι μια προσεκτική ανάλυση των πολιτικών μεταβλητών στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με οδήγησε στο ίδιο συμπέρασμα που άλλωστε οδηγήθηκαν ανεξάρτητα περί του 30% των ψηφοφόρων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα η απόφασή μου και η ανάλυσή μου των δεδομένων δημοσιεύτηκε, και απέσυρα τη στήριξή μου προς τη Δημιουργία και απεσύρθην από αυτήν. Αυτό είναι γεγονός, όπως και το ότι συνεχίζω να πιστεύω ότι η τωρινή κυβέρνηση συνεργασίας έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες και πιθανότητες να κρατήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ, από ότι μια κυβέρνηση με πρώτο κόμμα το αλλοπρόσαλλο Σύριζα.
Η στήριξή μου στην παρούσα κυβέρνηση (αναρωτιέμαι αν υπάρχει άνθρωπος με σώας τας φρένας που να θέλει να αποτύχει) δεν με εμποδίζει να παραθέτω την, κατά την άποψή μου, ορθή πολιτικο-οικονομική ανάλυση των ενδεδειγμένων κινήσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, με την σχετική επιχειρηματολογία να την στηρίζει.
Αυτό δεν αποτελεί κριτική στην κυβέρνηση, καθώς αυτή δεν έχει κάνει κάποιες ενέργειες. Όταν και αν συντρέξει ο λόγος, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα είναι γκρίνια, αλλά θα ασκήσω υπεύθυνη κριτική με επιχειρηματολογία και προτεινόμενες λύσεις, όπως πάντοτε.
Τίποτε δεν άλλαξε, ποτέ, ως προς την επιθυμία μου να δω τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος να υλοποιούνται. Ούτε πρόκειται. Κάποιοι ίσως δεν συμφωνούν μαζί μου ως προς το όχημα της μεταρρύθμισης, οι περισσότεροι όμως συμφωνούν.
Με όσους διαφωνούμε, ας συμφωνήσουμε να διαφωνούμε. Δεν θα είναι και η πρώτη φορά...

Άγης Βερούτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: