Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Στην "αρένα" κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης



Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το μέλλον της ΕυρώπηςΣε τεντωμένο σκοινί προσπαθούν να ισορροπήσουν 

σήμερα στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες.  
Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι και εξέφρασαν την επιθυμία για εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. 
Σε μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών ο Αντώνης Σαμαράς που μένει στην Αθήνα. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Στις...
Βρυξέλλες ήδη βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Στην ατζέντα της Συνόδου η αμοιβαιοποίηση του χρέους, η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η δημοσιονομική ενοποίηση και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Τη σημαντικότερη στην ιστορία Σύνοδο Κορυφής χαρακτήρισε τη σημερινή ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «Όχι μόνο διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης». Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο είχε χθες το βράδυ ο Μπάρακ Ομπάμα. Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, οι δύο άνδρες «συζήτησαν για τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Η Σύνοδος Κορυφής «δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Έχουμε επιτελέσει σημαντικές προόδους ως προς το σύμφωνο για την ανάπτυξη, ευελπιστώ πως θα εγκριθεί», τόνισε μετά τη συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό της η Άνγκελα Μέρκελ. «Μας χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, μας χρειάζεται μία Ευρώπη, η οποία θα λειτουργεί, οι αγορές το αναμένουν, μας χρειάζεται μία Ευρώπη που τα μέλη της θα βοηθούν το ένα το άλλο», τόνισε.

«Έχουμε επίσης συναίσθηση των μέτρων που οφείλουμε να προετοιμάσουμε για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και εμείς επιθυμούμε, τόσο ο ένας, όσο και η άλλη, να εμβαθύνουμε την οικονομική, νομισματική και αύριο πολιτική, ένωση προκειμένου να φθάσουμε σε μία ολοκλήρωση και μία αλληλεγγύη, με την ολοκλήρωση όσο είναι απαραίτητη, την αλληλεγγύη όσο είναι δυνατή», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ολάντ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου θα αρχίσει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ενώ αύριο, στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα αρχίσει η Σύνοδος των «17» της Ευρωζώνης, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
moneypost

Δεν υπάρχουν σχόλια: