Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

8 τρόποι για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας

Εντάξτε αυτές τις συμβουλές στη καθημερινότητά σας και κρατήστε σε εγρήγορση τον μεταβολισμό σας για μια λεπτή και κυρίως υγιή σιλουέτα.

Ο μεταβολισμός του σώματός μας αναφέρεται στον ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός του καθένα από εμάς καίει τις θερμίδες που λαμβάνει κάθε μέρα. 
Το να λέμε πως έχουμε αργό ή γρήγορο μεταβολισμό μπορεί να ισχύει ως ένα σημείο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να το χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία, στην πρώτη περίπτωση, για να αφήνουμε το σώμα πας να ...
«ξεχειλώνει», ούτε και να τρώμε ότι και όσο θέλουμε, στη δεύτερη περίπτωση, με αποτέλεσμα να εξαντλήσουμε και καταστρέψουμε το σώμα μας.
Η χρυσή τομή είναι να κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση με έξυπνους και υγιείς τρόπους, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να συντηρούμε το σώμα μας σε άριστη κατάσταση. 
Τα 8 tips που ακολουθούν θα σας δώσουν μια ιδέα για το πώς να το πετύχετε αυτό, πάντα, φυσικά, συνδυασμένα με άσκηση –ακόμα κι αν αυτή είναι το συχνό και έντονο περπάτημα.

1. Τρώτε υδατάνθρακες από φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως. Είναι πιο δύσκολοι στην πέψη από τους κοινούς υδατάνθρακες και δεν περιέχουν πολλές θερμίδες, κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί πιθανών να υποφέρεται από διάρροια, τυμπανισμό, δυσκοιλιότητα κλπ.

2. Τρώτε φαγητά πλούσια σε βιταμίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, αυγά, συκώτι και ξηρούς καρπούς, ώστε να παρέχετε κάθε μέρα στον οργανισμό σας και τις 13 βιταμίνες που χρειάζεται, πάντα όμως με μέτρο και σε ίσες ποσότητες.

3. Πίνετε πολύ νερό. Αν το σώμα σας δεν ενυδατώνεται δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε βασικές λειτουργίες. Έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο σας και προσπαθήστε να το ανανεώνετε συνεχώς, πίνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα.

4. Σιγουρευτείτε πως παίρνετε αρκετές πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό που είναι βασικό για την ανάπτυξη και την αναδόμηση των κυττάρων το σώματός σας, ενώ το 25% των θερμίδων που περιέχουν, καίγονται κατά την πέψη και την απορρόφηση. Κάνοντας την πρωτεΐνη βασικό κομμάτι της δίαιτάς σας, δίνεται ισχυρή ώθηση στον μεταβολισμό σας, προσοχή όμως στις υπερβολές.

5. Κάντε πιο πικάντικη τη δίαιτά σας. Τα καυτερά φαγητά ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματός σας για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τη κατανάλωσή τους, αναγκάζοντας το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες για να ισορροπήσει τη θερμοκρασία. Και πάλι να σημειώσουμε πως πρέπει να τα προσαρμόσετε κατάλληλα στη δίαιτά σας και να αποφύγετε τις υπερβολές.

6. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα και ρίχνει τον ρυθμό του μεταβολισμού, ενώ είναι πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες και προκαλεί έλλειψη βιταμινών. Δεν χρειάζεται να το κόψετε εντελώς, αρκεί να πίνετε με μέτρο και όχι πολύ συχνά.

7. Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης. Όπως και το αλκοόλ, έτσι και η καφεΐνη αφυδατώνει το σώμα, μειώνοντας τους ρυθμούς του μεταβολισμού. Μια-δυο κούπες τη μέρα είναι επιτρεπτές, αν όμως το παρακάνετε με τον καφέ ή πίνετε και άλλα ροφήματα με καφεΐνη, τότε πρέπει να τα αντικαταστήσετε με νερό.

8. Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα με καρδιαγγειακές ασκήσεις. Ο μεταβολισμός επηρεάζεται σημαντικά από τον ρυθμό που γυμνάζεστε και οι καρδιαγγειακές ασκήσεις βοηθούν με δύο τρόπους. Πρώτον, καίτε επιπλέον θερμίδες ενόσω γυμνάζετε την καρδιά και δεύτερον, ο αριθμός των θερμίδων που καίτε συνεχίζει να αυξάνεται ακόμα και λίγες ώρες μετά τη γυμναστική. Περπάτημα, τζόγκινγκ, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, είναι μερικές από τις ενέργειες που θα βοηθήσουν τον μεταβολισμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: