Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Τα 14 σημεία της συμφωνίας των Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη


14 βασικά σημεία συμφώνησαν οι τρεις πλευρές. 
Ο οδικός χάρτης της νέας κυβέρνησης που ουσιαστικά θα αποτελέσει και τις προγραμματικές της δηλώσεις περιλαμβάνει συμφωνία ώστε σε βασικούς τομείς να μην υπάρξει νέα μείωση.. εισοδημάτων και απολύσεις τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Βάσει και των προεκλογικών εξαγγελιών των τριών κομμάτων δεν θα πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. 
Η κυβερνητική τρόικα συμφώνησε πως μέσω της αναδιοργάνωσης του κράτους με τη μείωση των υπηρεσιών και των οργανισμών το πλεονάζον προσωπικό...
μέσω μετατάξεων θα συνεχίσει να υπηρετεί σε θέσεις του Δημοσίου, ενώ βάσει των αποχωρήσεων που κυμαίνονται στις 75.000 άτομα το χρόνο η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής θα σημάνει πως δεν θα γίνει καμία απόλυση καθώς υπερκαλύπτεται ο στόχος της μείωσης προσωπικού κατά 150.000 (εαν επιτευχθεί η προσαρμογή ως το 2017).
Παράλληλα οι τρεις πλευρές συμφώνησαν πως για την φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να μην προβούν σε νέες απολύσεις, η φορολόγηση θα πρέπει να πέσει στο 20% (εδώ βρέθηκε η μέση λύση μεταξύ ΝΔ που πρότεινε μείωση στο 15% και της ΔΗΜΑΡ που δεν επιθυμούσε μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, αλλά στα φυσικά πρόσωπα πρώτα).
Παράλληλα οι αρχηγοί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συμφωνούν πως τόσο σε επίπεδο μισθών, όσο και σε επίπεδο συντάξεων η κοινωνία δεν αντέχει νέες μειώσεις και έτσι αποφασίστηκε το πάγωμα των μειώσεων, ενώ παράλληλα αναζητούνται οι τρόποι εκείνοι ώστε να επανέλθουν τουλάχιστον τα επιδόματα και οι κατώτατες συντάξεις στα προ μνημονίου επίπεδα.
Παράλληλα οι τρεις πλευρές συμφώνησαν στην αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων με ένα νέο φορολογικό σύστημα, ενώ εκτός της επέκτασης του χρόνου καταβολής επιδόματος αδείας για δύο χρόνια συμφωνούν και στην ανεύρεση λύσης ώστε να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και μη μισθωτοί, οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δηλαδή που βρέθηκαν χωρίς δουλειά και χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος.
Όλα αυτά είναι βέβαια υπό την αίρεση των εταίρων και δανειστών μας, ωστόσο η κυβερνητική τρόικα, πιστεύει πως η μνημονιακή τρόικα θα μπορέσει να δεχθεί όλα τα παραπάνω στην περίπτωση που οι εταίροι δεχθούν την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής.
Εντός συνόρων τα κόμματα ήδη έχουν συμφωνήσει σε 16 βασικά σημεία, ενώ σήμερα η τριμερής επιτροπή θα έχει νέες επαφές ώστε να ολοκληρωθεί το κείμενο που θα αποτελέσει και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.
Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη μία το μεσημέρι προκειμένου οι τρεις ηγέτες να επικυρώσουν και να υπογράψουν το τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: