Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

To μυστικό για ιδανικό αδυνάτισμα

Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς, που όσο πλησιάζει η ώρα της παραλίας, αναβιώνουμε ξανά την ίδια πάλη με τον εαυτό μας για εκείνα τα τέσσερα-πέντε παραπανίσια κιλά. 
Χρόνια τώρα έχω συνειδητοποιήσει πόσο ατέρμονος κι ανώφελος είναι αυτός ο “αγώνας”, πως αν δεν αγαπήσω σήμερα το σώμα μου γι΄αυτό που είναι, όπως είναι, ποτέ καμιά εικόνα μου δεν θα με ικανοποιεί αληθινά. 
Είναι όμως τόσο ισχυρή η πίεση που δέχεται κάθε...
γυναίκα από τον ισοπεδωτικό πολιτισμό του λαϊφστάιλ, που όσο θωρακισμένη κι αν είναι απέναντι στους “εισβολείς”, μια αμφιβολία για τον εαυτό της την έχει μπροστά στον καθρέφτη, ακόμα κι αν η ζυγαριά της δείχνει το πολυπόθητο “ιδανικό βάρος”.

Γι΄αυτό ανατρέχω στις πηγές και φέρνω ξανά στο προσκήνιο ένα σύντομο και ουσιαστικό κείμενο της ψυχολόγου Μισέλ Φρόϊντ (εγγονής του Σίγκμουντ Φρόϊντ),  που θέτει το ζήτημα του αδυνατίσματος σε μια νέα βάση:

Ανοιξιάτικα αγριολούλουδα , ο πιο όμορφος συνδυασμός απλότητας και ευτυχίας.
Επειδή αποκτάμε ψύχωση με τα κιλά που πρέπει να χάσουμε, έχουμε την ψευδαίσθηση πως μόνο το αδυνάτισμα θα μας κάνει ευτυχισμένους και, όταν πλησιάζουμε αυτό το ιδανικό, διαπιστώνουμε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γιατί μεταβιβάζουμε στο σώμα μας κάθε είδους επιθυμίες και πλάνες; Στην έντονη αναζήτηση της ασύλληπτης ευτυχίας ξεχνάμε να απολαύσουμε τις όμορφες στιγμές του παρόντος. Τρέχουμε μονίμως πίσω από ένα άλλο όνειρο, μεταθέτουμε γι΄ αργότερα τη χαρά της ζωής, χωρίς στην πραγματικότητα να τη φτάνουμε, δεν δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να ευτυχήσει.
Είμαι ευτυχισμένος σημαίνει ελπίζω λιγότερο και αγαπώ περισσότερο. Ας μάθουμε να εκτιμάμε αυτό που είμαστε, να γευόμαστε ό,τι έχουμε και να είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε από οτιδήποτε έχει να μας χαρίσει την απόλαυση της ευτυχίας.
Ακόμα μια δόση ανοιξιάτικης γενναιοδωρίας από το ιστολόγιο http://farmhousestories.wordpress.com.
Ολοι είμαστε ικανοί να βρούμε την ευτυχία, όλοι έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε με ποιον τρόπο να την καλλιεργήσουμε και να αποκτήσουμε αρμονικές σχέσεις με τον εαυτό μας και τους  άλλους. Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι να συνεχίσουμε να εξερευνούμε, να επιμένουμε, να ανακαλύπτουμε το δικό μας δρόμο, να ρισκάρουμε για να εισάγουμε σταδιακά θετικές αλλαγές στη ζωή μας.
Η ευτυχία της ζωής δεν είναι παρά ένα πλήθος μικρών χαρών που πρέπει να ζήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Ας δώσουμε προτεραιότητα στις καθημερινές απολαύσεις και ας επωφεληθούμε απ΄ αυτές όσο μπορούμε. Εξάλλου, όπως εύστοχα έγραψε ο Michel Onfray:  ”Απόλαυση είναι να ζεις το παρόν, να θέλεις να είναι έντονο και να γνωρίζεις πως είναι μοναδικό”.
Πηγή: Michele FreudΜincir et se reconcilier avec soi (Editions Albin Michel, 2003). Κυκλοφορεί και στα ελληνικά, σε μετάφραση Εφης Μαρκοζάνε, από τις εκδόσεις Κριτική,  με τον τίτλο Αδυνάτισε! Βρες τον εαυτό σου.
http://newagemama.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: