Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η Deutsche Bank προτείνει... ελληνικό ευρώ

XRIMANEWS.GR
Ακόμα μία πρόταση που θέτει στο επίκεντρο το θέμα της Ελλάδας, σπάζοντας εκ νέου το ταμπού περί ευρώ, θέτει η Deutsche Bank, η οποία, μέσω του επικεφαλής οικονομολόγου της, Τόμας Μάγερ, προτείνει την έκδοση "ευρωδραχμής".
Τι σημαίνει αυτό;  
Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο Τόμας Μάγερ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα "ελληνικού ευρώ" ή "Geuro", τα οποία θα μπορούσαν να αποκτήσουν το ρόλο ενός παράλληλου νομίσματος, το οποίο θα εξυπηρετούσε τις υποχρεώσεις της χώρας...


Η έκθεση της Deutsche Bank θεωρεί ως όρο και προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Ο ίδιος λέει: "Θα μπορούσε να συνεχιστεί η μεταβίβαση χρημάτων αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας και όχι για την κάλυψη των εσωτερικών της αναγκών".

Το πλάνο του Μάγερ προτείνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν στην κατοχή μιας ευρωπαϊκής "bad bank" και θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του EFSF.

Όπως λέει, σε αυτή την περίπτωση οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών θα τελούσαν υπό την εγγύηση της ευρωζώνης, δίνοντας έτσι στους καταθέτες τα εχέγγυα προκειμένου να τις επιστρέψουν στους λογαριασμούς τους.

Ο Μάγερ εκτιμά ότι με το σχέδιο του αποτρέπεται η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.

Ωστόσο, για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, ο γερμανός οικονομολόγος προτείνει μία ευρωζώνη δύο ταχυτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: