Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η άλλη πλευρά της νέας δημοσκόπησης: "Θέλουν να κερδίσει η ΝΔ, αλλά βλέπουν ΣΥΡΙΖΑ…"

Την θετική ψήφο για την πρωτιά από τους περισσότερους των ψηφοφόρων λαμβάνει η ΝΔ καθώς στο ερώτημα «ποιο κόμμα θέλετε να βγει πρώτο» λαμβάνει 28,1% έναντι 26,7% του ΣΥΡΙΖΑ και 10,7% του ΠΑΣΟΚ.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά δεν αποτελούν πρόθεση αλλά «δείχνουν» την επιθυμία των πολιτών για τον νικητή των εκλογών ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν.
Είναι δε ενδεικτικό πως ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν ξεκάθαρα τα μόνα κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την εξουσία, οι ψηφοφόροι του κ. Αντώνη Σαμαρά δείχνουν να επιθυμούν περισσότερο μια νίκη της δικής τους παράταξης (88%) από ότι οι υποστηρικτές του κ. Αλέξη Τσίπρα (76,7%)...
 
Πέραν τούτου, είναι χαρακτηριστικό ότι το 60,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι νέες εκλογές θα οδηγήσουν σε συνεργασία κομμάτων προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Το ίδιο πιστεύει το 62,3% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ, το 54,4% του ΠΑΣΟΚ και το 50% του ΚΚΕ. Από την άλλη μόλις το 37,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι θα υπάρξουν συνεργασίες ενώ το 34,1% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε και πάλι σε εκλογές.

Πάντως από τα παραπάνω στοιχεία παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των κομμάτων της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ) πιστεύει σε συνεργασία ενώ η οι περισσότεροι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων εκτιμούν ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία.

 Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην παράσταση νίκης με 43,4% έναντι της ΝΔ που λαμβάνει 39,1%.
Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων ποιος πιστεύουν ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Πιο πολλοί βλέπουν ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ!

Αναλυτικά, η πιο εντυπωσιακή καταγραφή εντοπίζεται στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ καθώς το 73,9% εκτιμά ότι πρώτο κόμμα θα είναι  ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται σε 73,1%. Δηλαδή το ΚΚΕ – έστω και οριακά – πιστεύει περισσότερο σε μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ!

Από την άλλη το 64,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύει ότι νικητής θα αναδειχθεί το δικό τους κόμμα.

Θυμίζουμε ότι το γκάλοπ της Marc που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Alpha, εμφανίζει, έπειτα από αναγωγή, τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει το 26,1% των ψηφοφόρων, ενώ ακολουθεί με 23,7% ο ΣΥΡΙΖΑ και με 14,9% το ΠΑΣΟΚ.

Είναι ενισχυμένα και τα τρία πρώτα κόμματα, ενώ αντιθέτως όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις υποχωρούν.

Συγκεκριμένα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου από το διψήφιο ποσοστό των εκλογών υποχωρούν στο 8%, το ΚΚΕ στο 5,8% και η Χρυσή Αυγή στο 4,8%, ενώ αντιθέτως διατηρεί τις δυνάμεις της με 6,3% η Δημοκρατική Αριστερά.


Έδαφος σε σχέση με τον στόχο του 3% για είσοδο στη Βουλή φαίνεται να χάνουν τόσο η ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη όσο και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, καθώς συγκεντρώνουν το 1,6% και το 1,5% αντιστοίχως.


Δείτε εδώ αναλυτικά τη δημοσκόπηση

1 σχόλιο:

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Η μόνη λύση είναι ΨΗΦΙΣΤΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ. Όχι αυτόν που πιστεύετε ότι θα βγει...