Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Με τη δραχμή ελπίζουν σε διαγραφή χρεών...

Σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή τα δάνεια των πολιτών θα διαγραφούν ή θα μετατραπούν σε δραχμές; 

Ποιος θα χάσει αν διαγραφούν και ποιος αν μετατραπούν σε δραχμές...

Σας ρωτώ γιατί με έχει ζαλίσει ο γείτονας πως έχει διώξει καταθέσεις 100.000 ευρώ στην Κύπρο και ψηφίζει-προπαγανδίζει αντιμνημονιακή αριστερά, για να του διαγράψουν χρέος 100.000 στην τράπεζα από στεγαστικό δάνειο.
 
Εργάζεται σε μια ΔΕΚΟ και παρακαλάει να μας πετάξουν έξω από το ευρώ για να μην πουληθεί η ΔΕΚΟ και χάσει η τη δουλειά του, να μην πληρώσει το δάνειο και να του μείνουν και τα 100 χιλ σε ευρώ. 
Έχει δίκιο;
Είμαστε σοβαροί;
Με αγανάκτηση
Κ.Κ.
Απάντηση:
Φοβάμαι πως αν δικαιωθεί ο γείτονας σας και συμβούν όλα αυτά όπως τα υπολογίζει, το «χάος» στη χώρα θα είναι τέτοιο που θα ευχόταν να είχε χάσει τις 100.000, να πλήρωνε το δάνειο και να εργαζόταν ως οδοκαθαριστής σε ιδιωτική εταιρία με ευέλικτο ωράριο και σχέση εργασίας.

Αν ρωτήσεις κάποιον που έχει ζήσει το «χάος» των πρώτων 2-3 χρόνων της πτώσης των σοβιετικών καθεστώτων θα καταλάβεις τι εννοώ.

Μερικές σκηνές που μου έχουν περιγράψει αφορούν στην απουσία αστυνομίας (ή υποτυπώδης παρουσία της) και ενδυνάμωση των συμμοριών. Λεηλασία καταστημάτων όχι για τα προϊόντα, αλλά για τα ράφια που χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα.

Ας ελπίσουμε στον από Μηχανής Θεό που θα μας γλυτώσει από τα χειρότερα.

Πρακτικά τώρα, σε περίπτωση επαναφοράς στη δραχμή και μετατροπής των δανείων σε δραχμή, φαινομενικά φαίνεται αδιάφορο.

Αν κέρδιζες 100 ευρώ και πλήρωνες 30 στο δάνειο με ένα επιτόκιο 4-5%. Αν κερδίζει 1.000 δρχ. αντί για  300 δρχ. με ένα επιτόκιο 4-5% θα πληρώνει με κάποιο επιτόκιο 20%-30% ή γιατί όχι και 100%...  Αρα, δεν θα μπορεί να πληρώσει.

Αν αυτό γίνει μαζικά έχουμε απώλεια πίστης και είμαστε κοντά στο «χάος». Πριν το ευρώ και τη σύγκληση τα επιτόκια ήταν 20-30% και γι’ αυτό κανείς δεν έπαιρνε δάνειο. Μετά την έξοδο υπάρχει ο κίνδυνος του υπερπληθωρισμού και όχι του πληθωρισμού.

Γενικώς κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν να ξεφορτωθούν τα χρέη τους σε ένα καθεστώς «νευρικότητας» και «αγανάκτησης». Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης θα διαλύσουν την οικονομία, τα κρατικά έσοδα και την κοινωνία.

Όσοι έχουν φυγαδεύσει έξω εκατομμύρια και μπορούν να διατηρούν ιδιωτικούς στρατούς για ασφάλεια εντός, θα αγοράσουν την χώρα κοψοχρονιά. Οι μικρομεσαίοι που απλά έβγαλαν έξω 100 χιλ. και ελπίζουν να τους χαρίσουν άλλες 100 εντός με τη χρεοκοπία των τραπεζών τα υπολογίζουν λάθος.

Το τραγικό είναι πως υπάρχουν κόμματα και πολιτικοί που τους καλλιεργούν αυτή την ψευδή εικόνα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: