Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Το σύνδρομο της ΝΔ χτυπάει και το ΠΑΣΟΚ!

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιουνίου και τα κομματικά επιτελεία σε Συγγρού και Ιπποκράτους σχεδιάζουν την επικοινωνιακή τους τακτική σε μια τελευταία προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας των πολιτικών τους αρχηγών και των οικονομικών τους προγραμμάτων.
Αν και η Νέα Δημοκρατία εξελέγη πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου, το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε σε συνδυασμό με τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία προκαλούν μεγάλη ανησυχία στα στελέχη του κόμματος. 
Η μεγάλη αδυναμία της ΝΔ προεκλογικά που της στοίχισε αναμφίβολα την αυτοδυναμία εντοπιζεται στην στάση που κράτησε το κόμμα απέναντι στο Μνημόνιο. 
Κανένα από τα ...στελέχη της ΝΔ, ούτε φυσικά ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να εξηγήσει- με πειστικότητα, στους πολίτες πως η σφοδρά αντιμνημονιακή πολιτική που τηρήθηκε κατά τη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε ψήφο υπέρ της δανειακής σύμβασης και συνοδεύτηκε από διαγραφές  βουλευτών που δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή.
Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, οι μειώσεις φόρων, η επαναφορά των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια και η αλλαγή του ειδικού φόρου που περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη και θετικά την κρίση των ψηφοφόρων εφοσόν η ΝΔ όριζε εξαρχής με σαφήνεια την οικονομική της «ταυτότητα»:  
Είναι μόνο μνημονιακή; Είναι μνημονιακή με αμφισβήτηση των όρων του μνημονίου; Ή είναι αντιμνημονιακή με εναλλακτική εθνική αντιπρόταση;
Στα ίδια περίπου ερωτήματα καλείται πλέον να απαντήσει και το ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών ενώ οι αντιδράσεις των ψηφοφόρων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στην Ιπποκράτους.
Τόσο ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος έλαβαν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο λαός στις κάλπες καταδικάζοντας την μνημονιακή πολιτική. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες σε αντίθεση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ παραμένει ανησυχητικά στάσιμο, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή της επικοινωνιακής στρατηγικής του κόμματος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπέγραψε ως υπουργός Οικονομικών την δεύτερη δανειακή σύμβαση και μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε από επικίνδυνη έως αδύνατη την αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου, κατέθεσε πρόταση έξι σημείων για ασφαλή (!) επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης στην οποία προτείνει, μεταξύ άλλων, και την παράταση του χρόνου προσαρμογής. Επιπροσθέτως, χθες, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η εφαρμογή των μέτρων, μπορεί να πάρει χρονική παράταση τριών χρόνων, ως το 2017! 
Απαντώντας στις επικρίσεις που κάνουν λόγο για «κωλοτούμπα», στη στάση που τηρεί πλέον το κόμμα απέναντι στο Μνημόνιο, ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να εξηγήσει πως το κλίμα, η διάθεση και οι συνθήκες που επικρατούν στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κύκλους έχουν αλλάξει για την χώρα μας. Σε αντίθεση, βέβαια, με τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι πιέσεις που δέχεται η χώρα από Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου παραμένουν ασφυκτικές ενώ αυτό που φαίνεται πως έχει όντως αλλάξει είναι η διάθεση των ψηφοφόρων να καταδικάσουν οποιοδήποτε κόμμα παραμένει πιστό προεκλογικά στις επιταγές του Μνημονίου.
Το μόνο που απομένει πλέον να δούμε είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει στις κάλπες της 17ης Ιουνίου να πείσει τους ψηφοφόρους για την «ειλικρινή» πρόθεση του να αλλάξει την οικονομική του πολιτική ή αν τα ποσοστά του θα κινηθούν στις «χαμηλές πτήσεις» των προηγούμενων εκλογών.


Γωγώ Κυριαζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: