Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Νέα «χαράτσια» στους αγρότες

Χρηματικά ποσά από αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας για τη συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων για τα δικαιώματα ΟΣΔΕ, που αφορούν την ενιαία ενίσχυση που παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εισπράττουν Αγροτικές Ενώσεις. 
Κι αυτό παρότι η …πληρωμή της συγκεκριμένης εργασίας αποζημιώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 28 ευρώ ανά αγρότη, ανεξαρτήτως στρεμμάτων. 
Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στην κοινοπραξία της ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic, η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ατελώς από τους παραγωγούς, καθώς το κόστος ενεργοποίησης αναλαμβάνει το υπουργείο...
Ομως ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑΣ βρήκαν ένα «παράθυρο» ώστε να εισπράττουν μια επιπλέον αμοιβή.
Επειδή σε πολλές περιοχές τα συνεργεία πρέπει να φτάσουν σε απομακρυσμένα σημεία για να καταγράψουν τις εκτάσεις, συμφώνησαν (;) να υπάρχει ένα μικρό αντίτιμο που όμως δεν μπορεί, μαζί με τον ΦΠΑ, να ξεπερνά τα 30 ευρώ για κάθε παραγωγό, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δικαιωμάτων. Κάποιες ενώσεις όμως δεν περιορίζονται στα ποσά αυτά εισπράττοντας από τους αγρότες πολλαπλάσια ποσά.
Οπως και τον περασμένο χρόνο έτσι και φέτος η ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε να βγάζει εκτός συστήματος όσες ΕΑΣ εισπράττουν χαράτσια. Υπότροπη για δεύτερη χρονιά η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, τέθηκε εκτός του συστήματος ενεργοποίησης δικαιωμάτων του ΟΣΔΕ, καθώς εισέπραττε από αγρότες και κτηνοτρόφους 80 ευρώ για κάθε δήλωση.
Η ΕΑΣ Κοζάνης είχε αποβληθεί και πέρσι -μαζί με τις ΕΑΣ Λάρισας και Κεφαλονιάς- από το σύστημα του ΟΣΔΕ, επειδή έπαιρνε 80 ευρώ από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Μικρή προσέλευση
Η προθεσμία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων λήγει αύριο, Τρίτη 15 Μαΐου, όμως η προσέλευση είναι εξαιρετικά μικρή και θα δοθεί παράταση. Συγκεκριμένα, μέχρι την Πέμπτη είχαν πάρει κωδικό για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μόλις 12.000 παραγωγοί από ένα σύνολο 800.000 ατόμων και η ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων παρατείνεται μέχρι τις 12 Ιουνίου.
«Επρεπε να είχαμε ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου για να προλάβουμε τις προθεσμίες, οπότε ξέραμε πως ο χρόνος δεν επαρκεί. Για τον λόγο αυτόν επιτρέψαμε στις Ενώσεις να χρησιμοποιήσουν εξωτερικά συνεργεία και με ένα μικρό αντίτιμο, που δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά παραγωγό, θα προχωρούν τη διαδικασία», μας είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ για το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: