Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά στον δρόμο προς την κάλπη

Από τη metroweekend

Στην επικοινωνιακή αξιοποίηση 
των πρωτοβουλιών του Αντώνη Σαμαρά για την επανένωση της Κεντροδεξιάς, αλλά και της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της Συγγρού για το διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές...


Των Θανάση Φουσκίδη-Δημήτρη Κουνιά

Σημείο-σταθμός στην προσπάθεια αυτή είναι η εθνική συνδιάσκεψη, στην διάρκεια της οποίας θα τονίσθηκε η συσπείρωση (της συντριπτικής πλειοψηφίας) των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης γύρω από τον κ. Σαμαρά, ενώ θα επιχειρηθεί εκ νέου η απόλυτη ταύτιση της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ με την διατήρηση της κοινωνικής ισορροπίας και των αστικών κεκτημένων. Στην κατεύθυνση αυτή και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία -εκτός απροόπτου- θα απευθυνθεί για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια σε «γαλάζιο» κομματικό ακροατήριο. Πέραν των καθαρά πολιτικών της αναφορών, η άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα μιλήσει και με συναισθηματικούς όρους, υπερθεματίζοντας στην κρισιμότητα των στιγμών και αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενότητα ως βασικό κίνητρο της συμφωνίας της με τον Μεσσήνιο αρχηγό.


Συμβολικά χαρακτηριστικά


Ιδιαιτέρως σημαντική από σημειολογικής πλευράς θα είναι η παρουσία στην συνδιάσκεψη του Κώστα Καραμανλή, η οποία τρόπον τινά θα επισφραγίζει την κοινή πορεία της Κεντροδεξιάς προς τις κάλπες της 17ης Ιουνίου. Εξάλλου και η ίδια η επιλογή του ΣΕΦ για την φιλοξενία της συνδιάσκεψης είχε έντονα συμβολικά χαρακτηριστικά, αφού στον ίδιο χώρο πριν από μερικά χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός -ως πρόεδρος της ΝΔ- καλωσόριζε τον Γιώργο Σουφλιά πίσω στο κόμμα, λίγους μήνες μετά την διαγραφή του μετέπειτα «γαλάζιου» Νέστορα.


Τα «φώτα» θα στραφούν επίσης και στους προερχόμενους από το ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιώργο Ανατολάκη, οι οποίοι μαζί με τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη αποτελούν ένα είδος αντίβαρου στις συνειδήσεις των στελεχών που είναι θιασώτες της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», για το φιλελεύθερο άνοιγμα προς την κα. Μπακογιάννη. Στην Συγγρού, θεωρούν  ιδιαίτερα σημαντική και την προσχώρηση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΔΡΑΣΗΣ, Στέλιου Σταυρίδη, καθώς ευελπιστούν ότι θα αναχαιτίσει τις διαρροές προς το φιλελεύθερο μέτωπο Μάνου-Τζήμερου.


Η «ταυτότητα» του κεντροδεξιού μετώπου


Κατά την τοποθέτησή του στην συνδιάσκεψη, που σηματοδοτεί ουσιαστικά την επίσημα έναρξη του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς θα ευθυγραμμίσει την συγκρότηση του κεντροδεξιού ευρωπαϊκού μετώπου με την αδιαπραγμάτευτη επιθυμία των Ελλήνων για παραμονή της χώρας στους κόλπους της ευρωζώνης και την υποβολή μιας υπεύθυνης και ρεαλιστικής κυβερνητικής πρότασης. Στο πλαίσιο αυτό, θα σταθεί ιδιαίτερα στην «επικίνδυνη» -όπως την χαρακτήρισε επανηλειμμένως- πολιτική που έχει υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και την έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής σε ό,τι αφορά της θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών. Παράλληλα, θα κάνει εκτενή αναφορά στις δεσμεύσεις των ηγετών του ΕΛΚ για στήριξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της ανάληψης αναπτυξιακών δράσεων, που θα αποτελέσουν το ισχυρότερο επιχείρημα του Μεσσήνιου αρχηγού σχετικά με το πάγιο αίτημά του για τροποποίηση των προβλέψεων της δανειακής σύμβασης. Με δεδομένη μάλιστα την αλλαγή κλίματος στην Ε.Ε και την στροφή στην αναζήτηση μέτρων για την αναζωογόνηση της αγοράς, ο κ. Σαμαράς θα αντιπαραθέσει από την μια, τις συμμαχίες που επιδιώκει -και που σε μεγάλο βαθμό έχει καταφέρει- η ΝΔ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και από την άλλη, την «επιπολαιότητα» με την οποία αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευνοϊκές για την χώρα, τοποθετήσεις ξένων ηγετών (όπως συνέβη στην περίπτωση του Φ. Ολάντ). Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι παρεμβάσεις των υπόλοιπων «γαλάζιων» κορυφαίων στελεχών.


Στην τελική ευθεία


Στο μεταξύ, στην Συγγρού καταρτίζουν το πρόγραμμα των εμφανίσεων και των περιοδειών του Αντώνη Σαμαρά για τις επόμενες ημέρες, δίνοντας έμφαση στην απευθείας επικονωνία του με τους πολίτες και στις στοχευμένες θεματικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με την συμμετοχή κοινωνικών φορέων στα πρότυπα των αντίστοιχων της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει να παρουσιάζει τη ΝΔ ως την μοναδική «εγγυήτρια δύναμη» της ευρωπαϊκής συνέχειας της χώρας, εμπλουτίζοντας την ρητορική του με την ευθεία διατύπωση του μεγάλου διλήμματος των επερχόμενων εκλογών: «Ή παραμονή στο ευρώ και αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί η αλλαγή νοοτροπίας που συντελείται στην Ευρώπη ή έξοδος από το ευρώ και... καταστροφή». Ο Μεσσήνιος αρχηγός θα εξακολουθήσει να προβάλλει τον «λαϊκισμό» του Α. Τσίπρα ως βασικό αντίπαλο της ΝΔ και της αναπτυξιακής προοπτικής της πατρίδας, τοποθετώντας σε δεύτερο πλάνο τις επιθέσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ, με την λογική ότι αν και οδήγησε την χώρα στο χείλος του γκρεμού, ανήκει στην σφαίρα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Όπως επισημαίνουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, το γεγονός αυτό δεν απαλάσσει την κυβέρνηση Παπανδρέου από τις τεράστιες ευθύνες της (η διερεύνηση των οποίων αποτελεί βασικό ζητούμενο για τη ΝΔ), ωστόσο, αυτήν την ώρα το βασικό διακύβευμα δεν είναι άλλο από την απομάκρυνση του «κινδύνου» της διεθνούς απομόνωσης της Αθήνας.

Κεντρικό ρόλο στην «γαλάζια» προεκλογική εκστρατεία θα έχουν (μέσω της παρουσίας τους στα media αλλά και σειράς επισκέψεων ανά την επικράτεια) και τα στελέχη που προσχώρησαν εσχάτως στη ΝΔ προκειμένου να ενισχυθεί σε επίπεδο κοινωνίας η εικόνα της «ενωμένης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς». Στο παιχνίδι αναμένεται να μπει γερά και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρίσκεται σε συνεννόηση με τους επιτελείς της Συγγρού. 
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται σοβαρά είναι να περιοδεύσει η πρώην υπουργός σε περιοχές όπου διαθέτει ιδιαιτέρως ισχυρά ερείσματα, όπως η Κρήτη και η Ευρυτανία. 
Ταυτόχρονα, θα αποτελεί ένα από τα βαριά χαρτιά της ΝΔ στις τηλεοπτικές μάχες με τα στελέχη των αντίπαλων κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: