Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για την ανάπτυξη και τα ευρωομόλογα- Τι θα προτείνει ο Π. Πικραμμένος


Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για την ανάπτυξη και τα ευρωομόλογα- Τι θα προτείνει ο Π. ΠικραμμένοςΗ έκδοση ομολόγων ανάπτυξης αλλά και των ευρωομολόγων 
αναμένεται να τεθεί σήμερα στο τραπέζι της Άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα σχέδιο συγκέντρωσης κεφαλαίων για την αναβάθμιση υποδομών μέσω ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης, ωστόσο η Γερμανία συνέχισε να αντιτίθεται στην πιο φιλόδοξη ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων. 
Το ζήτημα αυτό αναμένεται να ανάψει τα αίματα σήμερα, μέσα στον «πυρήνα» του ευρώ, καθώς...
ο Φρανσουά Ολάντ θα θέσει την πρόταση του στο τραπέζι της Συνόδου ενώ από την πλευρά του το Βερολίνο θα υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του.
Όσον αφορά στην πρόταση για τα ομόλογα ανάπτυξης, αυτά αφορούν στη διάθεση ποσού 230 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιστάθμιση του οικονομικού κινδύνου σε ό,τι αφορά τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την υλοποίηση έργων υποδομής. Το σχέδιο προβλέπει τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την αναβάθμιση υποδομών μέσω ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης.

Η συμφωνία για τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης χαιρετίστηκε ως «ένα σημαντικό ορόσημο για τις υποδομές, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» από την προεδρία της Δανίας στην ΕΕ, με ένα μήνυμα μέσω του Twitter.

Οι κοινές εγγυήσεις από μέρους της ΕΕ και της ΕΤΕπ θα μειώσουν τον οικονομικό κίνδυνο για τα έργα, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις, μειώνοντας εν μέρει το βάρος για τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν δημόσια έργα.
Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στη Γαλλία, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Οικονομία Όλι Ρεν είπε ότι το πιλοτικό αυτό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2013, θα μπορούσε να μοχλεύσει «έως και 4,6 δισ. ευρώ» ιδιωτικών επενδύσεων για ορισμένα σημαντικά έργα.


Η έκδοσή τους «δεν θα αποκαταστήσει την βιώσιμη ανάπτυξη από μόνη της», είπε ο εκπρόσωπος του Ρεν, Αμαντέου Αλταφάτζ. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των εθνικών οικονομιών, η επέκταση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και η αύξηση των πόρων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ είναι ανάμεσα στα μέτρα που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, πρόσθεσε.
Πάντως η ιδέα και μόνο των ομολόγων ανάπτυξης θεωρείται από κάποιους ως προοίμιο της έκδοσης ευρωομολόγων.

Τι θα προτείνει στη Σύνοδο ο Π. Πικραμμένος


Δράσεις για την άμεση τόνωση της ανάπτυξης θα θέσει στο τραπέζι της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα θέσει ζήτημα άμεσης υπέρβασης των γραφειοκρατικών εμποδίων στις κοινοτικές υπηρεσίες για να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αύξησης των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έκδοσης «ομολόγου έργου» για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων υποδομής και επανέναρξη της χρηματοδότησης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Σχετικό θέμα: Η Μέρκελ, ο Ολάντ και η μάχη… για το ομόλογο

Δεν υπάρχουν σχόλια: