Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η Μέρκελ, ο Ολάντ και η μάχη… για το ομόλογο



Η Μέρκελ, ο Ολάντ και η μάχη… για το ομόλογοΗ έκδοση ευρωομολόγου αναμένεται να αποτελέσει το «μήλον της έριδος» 
μεταξύ του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατά την αυριανή Άτυπη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Γάλλος πρόεδρος όπως έχει ήδη δηλώσει, θα ρίξει στο τραπέζι της Συνόδου την πρόταση της έκδοσης ευρωομολόγων, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που διατηρεί μέχρι στιγμής άκαμπτη στάση στο ζήτημα αυτό.
Μάλιστα όπως είπε η πρότασή του αναμένεται να τύχει της στήριξης και άλλων ευρωπαίων ηγετών, όπως του...
Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και η Κομισιόν.

Ενδεικτική και η δήλωση από τις Βρυξέλλες του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε πως «τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση», διευκρινίζοντας πως «προϋπόθεση για το ευρωομόλογο είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της Ευρωζώνης».

Ο κύριος Αλταφάζ πάντως αρνήθηκε να απαντήσει κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει επισήμως την έκδοση ευρωομολόγων, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, περιοριζόμενος να δηλώσει πως «είναι θέμα πολιτικής απόφασης των κρατών-μελών της ευρωζώνης».
Στην άλλη άκρη του τραπεζιού, το Βερολίνο αναμένεται να επιμείνει στην απόλυτη άρνησή του αφού όπως έχει δηλώσει θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πρόοδος στο θέμα του συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Όπως και να έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της για ακραία λιτότητα, θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη με τον άξονα Γαλλίας-Ιταλίας που ζητά από τη Σύνοδο να καθοριστούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η έκδοση ομολόγων έργων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής αλλά και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις προς την έκδοση ευρωομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: