Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Οι δημοσκοπήσεις τρελάθηκαν!!!

Οι δημοσκοπήσεις τρελάθηκαν!!!

Οι συνεχόμενες δημοσκοπήσεις, μάλλον, έχουν μπερδέψει την κοινή γνώμη.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; 
Μία και μοναδική. Η κάθε δημοσκόπηση είτε γίνεται με τον έναν ή τον άλλο επιστημονικό τρόπο είναι μια «φωτογραφία» της στιγμής που διενεργείται. Χιλιοειπωμένο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το βράδυ της 17ης Ιουνίου θα γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια αυτό που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός.
Φυσικά κάθε μέτρηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των κομματικών επιτελείων...
Από κάθε τέτοια «φωτογραφία» μπορούν να συνάγουν συμπεράσματα αλλά και να εντοπίσουν τις όποιες λάθος στρατηγικές τους. Δεν το κάνουν όμως πάντα γιατί πολλοί είναι οι κομματικοί παράγοντες που δεν χρειάζονται εργαλεία αφού δηλώνουν ότι τα... ξέρουν όλα!

Αλλά όπως και να' χει και παρά τους ισχυρισμούς των κομματικών αυτός είναι ο ρόλος των μετρήσεων της κοινής γνώμης.

Οι πέντε δημοσκοπήσεις τις οποίες παρουσιάζουμε σήμερα συγκεντρωτικά μας δίνουν μια εικόνα της τάσης που διαγράφει το εκλογικό σώμα. 
Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να ανακάμπτει από εκείνο το άκρως προσβλητικό 18,8% και αρχίζει να έχει μεγαλύτερη απήχηση ο λόγος της στον κόσμο. Ο μέσος όρος της αγγίζει το 25% αλλά και πάλι αυτός δεν είναι λόγος για εφησυχασμό. Αντιθέτως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών της 6ης Μαΐου «σκαρφαλώνει» με αξιώσεις -με μέσο όρο- στο 23% περίπου. Η διαφορά του από την ΝΔ είναι ακόμα στα όρια του στατιστικού λάθους.

Το ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτα και περιορίζεται σε ένα 13,5% Μ.Ο, περίπου, χωρίς όμως να διαγράφει δυναμική και εν τέλει φαίνεται ότι ουδείς θέλει να ακούσει τις όποιες προτάσεις του. Είναι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, στο περιθώριο των εξελίξεων. Μάλιστα τείνει να γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ αφού η στρατηγικές του επιλογές είναι σα να ακολουθούν τις βασικές επιλογές του κ. Τσίπρα.

Το κόμμα του κ. Καμμένου «βολοδέρνει» στο 6-6,5 Μ.Ο και θα επιχειρήσει, δια του προέδρου του, την «επίθεση» του λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Το ΚΚΕ φαίνεται να «κολλάει» στο 6% Μ.Ο αλλά παρουσιάζει δυναμική ανόδου.

Ο κ. Κουβέλης έχει περιοριστεί στο 5,3% Μ.Ο και δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος μέχρι τις εκλογές. Ενδεχομένως να περιοριστεί έτι περαιτέρω.

Η «Χρυσή Αυγή» χάνει έδαφος και αρκείται στο 4,5% Μ.Ο. Οι ελπίδες του κ. Μιχαλολιάκου εναπόκειται στις διαστάσεις που τείνουν να λάβουν οι αντιδράσεις των κατοίκων εκείνων των περιοχών στις οποίες κατοικούν λαθρομετανάστες.

Το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη μπορεί να έχει χάσει έδαφος και να φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποσπάσει το μαγικό 3% αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα.

Για έκπληξη πάει ο κ. Τζήμερος ο οποίος έχει αγγίξει το 3% και ελπίζει να καθίσει λίαν συντόμως στην δεξιά πτέρυγα του Κοινοβουλίου.


ΑρΠα

Δεν υπάρχουν σχόλια: