Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αυξάνονται παγκοσμίως οι δωροδοκίες στελεχών

Αυξάνονται παγκοσμίως οι δωροδοκίες στελεχών


Με αυξανόμενους ρυθμούς κινείται ο αριθμός των ανωτάτων στελεχών σε διεθνές επίπεδο που δηλώνει πως προτίθεται να πληρώσει δωροδοκίες για να αποσπάσει ή για να διατηρήσει συμβόλαια.

Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young ο αριθμός των κορυφαίων στελεχών των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που είπαν ότι δεν θα δίσταζαν να πληρώσουν μετρητά για να εξασφαλίσουν επιχειρηματικές συμφωνίες ειδικά όταν επεκτείνονται σε νέες αγορές αυξήθηκε φέτος στο 15% από 9%...


Η Κολομβία, η Ουκρανία και η Βραζιλία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών όπου η διαφθορά θεωρείται προς είναι πιο ενδημική. Αλλά μετά την υποβολή ερωτήσεων σε 1.700 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων σε 43 χώρες, η Ernst & Young ανέφερε ότι πάνω από το ένα τρίτο όσων απάντησαν είπαν πως θεωρούν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη στις δικές τους χώρες.

Από τους 400 οικονομικούς διευθυντές που ερωτήθηκαν, το 15% παραδέχθηκε ότι θα πρόσφερε δωροδοκίες σε μετρητά για να εξασφαλίσει κάποια επιχειρηματική συμφωνία, ενώ το 4% ανέφερε ότι δεν θα δίσταζε να δηλώσει ψευδή στοιχεία για την απόδοση της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την Ernst & Young, το 44% όσων ερωτήθηκαν είπαν ότι όταν οι εταιρείες επιδιώκουν τη σύναψη συμβολαίων ή συμβάσεων σε αγορές όπου θεωρούν ότι μπορεί να εξασφαλίσουν ταχεία κερδοφορία, σπάνια γίνονται έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων διαφθοράς.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες σε νέες αγορές, πολλοί στελέχη υποτιμούν τους κινδύνους. Τα διοικητικά συμβούλια χρειάζεται να πιέσεις τις διοικήσεις να διεξάγουν συχνότερες και πιο σθεναρές εκτιμήσεις για την καταπολέμηση των δωροδοκιών και της διαφθοράς», είπε ο Ντέιβιντ Σταλμπ, ειδικός της Ernst & Young για τις έρευνες για οικονομικές απάτες και διενέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: