Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Με φιλοδοξίες ο Σαμαράς στη Σύνοδο του ΕΛΚ

Φιλόδοξη η ατζέντα Σαμαρά στη Σύνοδο του ΕΛΚ
Με ιδιαίτερα φιλόδοξη ατζέντα προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο του ΕΛΚ ο Α. Σαμαράς επιδιώκοντας να κεφαλαιοποίησει τη ρητορική του των δύο τελευταίων ετών για την αναπτυξιακή πολιτική προς την οποία θα πρέπει να πλέον να κατευθυνθεί η ευρωπαϊκή οικονομική στρατηγική.
Δεδομένης της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να υπάρξει ένα συγκροτημένο μέτωπο των αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης απάναντι στην ανυποχωρητικότητα του Βερολίνου ο κ. Σαμαράς θα έχει... μία κατ’ ιδίαν συνάντηση αύριο άργά το μεσημέρι και πριν την έναρξη της Συνόδου του ΕΛΚ με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Γιουνκέρ.
Πιθανώς νωρίτερα να συναντηθεί και με τον κ. Μαρτένς, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προηγηθούν και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους κ.κ. Ραχόι (Ισπανία), Κένι (Ιρλανδία) και Κοέλιο (Πορτογαλία). Ακόμη όμως και αν κάτι τέτοιο δεν καταστή εφικτό, η συνάντηση με τον κ. Γιουνκέρ εκτιμάται ότι μπορεί να προσαρμόσει την ατζέντα της Συνόδου, ώστε να επιτευχθεί συνδιαμόρφωση του περιεχομένου της στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιδιώξει να εισαγάγει στην ατζέντα τρία κεντρικά θέματα:
1. - Την άμεση υλοποίηση των project bonds (έχουν μετονομαστεί σε stability bonds πλέον) για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων υποδομής στις χώρες της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι πιθανολογείται η πρώτη πιλοτική προσπάθεια να πραγματοποιηθεί ίσως και επί δανικής προεδρίας της Ε.Ε. η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου.
2. - Την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με περίπου 10 δισ. ευρώ (ποσό που πολλαπλασιάζεται με τη μέθοδο της μόχλευσης) τα οποία θα διοχετευθού σε ειδικά προγράμματα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3. -  Την αξιοποίηση των αδιάθετων των διαρθρωτικών ταμείων (γύρω στα 82 δισ.) τα οποία προορίζονται για την συγχρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Μέρος των αδιάθετων κονδυλίων θα μπορούσε να διατεθεί στην Ελλάδα και άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση. Το θέμα είχε ανοίξει από τον Ιανουάριο ο κ. Μπαρόζο, μετά από συνάντηση που είχαν με τον Μαριάνο Ραχόι.

Τότε μάλιστα είχε επισημανθεί από πηγές της ΕΕ ότι από αυτή την αναδιάθεση των ποσών των ταμείων θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα 4,3 δισ. Αυτό το θέμα πάντως θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξο για να μπει στην ατζέντα στην παρούσα φάση.
Σημειώνεται πάντως ότι από την πλευρά της ΝΔ επιχειρείται με κάποιο τρόπο να ενταχθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου του ΕΛΚ, πέραν των αναφορών σε πολιτικές αναπτυξιακού χαρακτήρα, και μια διατύπωση που θα επιτρέπει την ερμηνεία για εφαρμογή αντίστοιχων αναπτυξιακών πολιτκών σε χώρες με Μνημόνιο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπει στην ατζέντα και το ζήτημα τροποποίησης όρων που επιδεινώνουν τις υφεσιακές συνθήκες στην Ελλάδα. 

Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: