Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το δίλημμα Δεξιά ή Αριστερά θα βάλει η ΝΔ σε ενδεχόμενο νέων εκλογών

Το ρεαλιστικό δίλημμα μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, ευρωπαϊσμού και απομονωτισμού, θα επιχειρήσουν να θέσουν στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας από την Συγγρού, εφ’ όσον οι διαπραγματεύσεις υπό τον Κάρολο Παπούλια καταλήξουν σε αδιέξοδο και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Δεδομένης της κρισιμότητας των τελευταίων 24ώρων, η αδιαλλαξία Τσίπρα, η επιμονή Κουβέλη και ο πολυκομματισμός την νέας κοινοβουλευτικής σύνθεσης, διατηρούν θολό το τοπίο της επόμενης ημέρας. 
Από το επιτελείο Σαμαρά επιδιώκουν ένθερμα τη σύνθεση απόψεων ώστε να επιτευχθεί η κυβερνητική σύνθεση, προετοιμάζονται ωστόσο για εκλογές αναγνωρίζοντας τις κοινωνικές πιέσεις που ασκούνται προς όλες τις πλευρές...


Στο πλαίσιο αυτό – κι ως το πρωί της Κυριακής, πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών - διαφαινόταν μια χαραμάδα προόδου, η στάση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, φάνηκε να απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο.

Πλέον, καθίσταται αμφίβολη οποιαδήποτε πρόβλεψη καθώς θεωρείται εξίσου πιθανό ένα καλό αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις όσο και ένα «ναυάγιο».

Ως εκ τούτου και εντός αυτού του πλαισίου, οι στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά ήδη καταστρώνουν την προεκλογική στρατηγική της ΝΔ επιχειρώντας να:

-  Προσδιορίσουν το πλαίσιο της νέας λαϊκής εντολής με άξονες την παραμονή της χώρας εντός ευρωζώνης και διαμόρφωσης συνθηκών αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης για την τροποίηση των όρων του Μνημονίου.

- Πείσουν το εκλογικό σώμα για την αναγκαιότητα της ψήφου ευθύνης.

- Αναχαιτίσουν τους εσωτερικούς κραδασμούς μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.

Στην Συγγρού μελετούν τα δημοσκοπικά δεδομένα, ξεκινώντας από τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls, όπου λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν ότι ταυτίζονται ιδεολογικοπολιτικά με την επιλογή τους.

Εκ παραλλήλου, από τις πρώτες δημοσκοπικές καταγραφές προκύπτει ανάσχεση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην πρώτη δημοσκόπηση της Marc στην αρχή της εβδομάδας εμφάνισε ποσοστά ανώτερα του 27% ενώ στην σημερινή, της Kapa Research για το «Βήμα της Κυριακής» εμφανίζεται πρώτο κόμμα αλλά με ποσοστό της τάξης του 20,5%.

Είναι φανερό συνεπώς ότι οι επιτελείς του Σαμαρά συνυπολογίζουν στους σχεδιασμούς τους το ενδεχόμενο το εκλογικό σώμα να έχει εκτονωθεί από την ψηφοφορία της 6ης Μαΐου και να προσέλθει σε νέες εκλογές χωρίς τιμωρητική διάθεση.

Το αντίθετο μάλιστα, εκτιμάται ότι αυτή τη φορά, η τιμωρητική διάθεση θα στραφεί εναντίον του κ. Τσίπρα προσωπικά και του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, καθώς η αδιάλλακτη στάση που έχει εμφανιστεί να υιοθετεί, οδηγεί τους πολίτες σε νέες εκλογές, αντίθετα προς την εντολή που έδωσε η πρόσφατη κάλπη. 

Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: