Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μαρίν Λε Πεν: Η κόρη ξεπέρασε τον μπαμπά της

Από τη βομβιστική επίθεση και τα πειράγματα για τον «μπαμπά φασίστα» στο ρόλο του ρυθμιστή των γαλλικών προεδρικών εκλογών. 

Το κοριτσάκι του μπαμπά, μεγάλωσε!

Δεν είναι απλά η κόρη του Ζαν Μαρί Λε Πεν, του ανθρώπου που έβαλε ξανά την ακροδεξιά στον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας
Είναι η γυναίκα που από το βράδυ της Κυριακής έχει κάνει τον Φρανσουά Όλαντ και τον Νικολά Σαρκοζί να χάσουν τον ύπνο τους.
Ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου στις 16 Ιανουαρίου του 2011, διαδεχόμενη τον πατέρα της. Σε λιγότερο από ένα χρόνο κατάφερε να κάνει το FN τρίτη δύναμη της Γαλλίας και κυρίως κόμμα-ρυθμιστή της επόμενης μέρας για τη χώρα...



Γιατί είναι κυρίως οι δικοί της ψηφοφόροι που θα κρίνουν αν ο επόμενος πρόεδρος της χώρας θα λέγεται Φρανσουά ή Νικολά.

Η 43χρονη Μαρίν είναι η μικρότερη από τις τρεις κόρες του Ζαν Μαρί Λεπέν (από τον πρώτο του γάμο με τη Λορίν Λαλάν) και η μοναδική που ασχολήθηκε με την πολιτική. Γεννήθηκε το 1968 στο Παρίσι και στο σχολείο πάντα άκουγε από τους συμμαθητές της πως ο μπαμπάς της είναι φασίστας.

Σε ηλικία 8 ετών, το 1976, η Μαρίν επέζησε βομβιστικής επίθεσης κατά της οικογένειας Λε Πεν. Στόχος ήταν, φυσικά, ο πατέρας της. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο κλιμακοστάσιο, έξω από το διαμέρισμα των Λε Πεν. Από την έκρηξη, καταστράφηκε μεγάλο μέρος του διαμερίσματος, αλλά η οικογένεια Λε Πεν που εκείνη την ώρα κοιμόταν, δεν έπαθε τίποτα.

Ψήφισε νομικά στο Παρίσι από το 1992 έως το 1998 εργάστηκε και πολλές φορές κλήθηκε να υπερασπιστεί παράνομους μετανάστες. Στη Γαλλία, όταν ο κατηγορούμενος δεν έχει λεφτά για δικηγόρο, του επιλέγει το κράτος κάποιον. Και πολλές φορές η Μαρίν κλήθηκε να καλύψει αυτό το ρόλο.

Αν και επαγγελματικά ήταν πετυχημένη, στην προσωπική της ζωή δεν τα κατάφερε και τόσο καλά! Παντρεύτηκε δυο φορές, χώρισε και τις δυο. Είναι μητέρα τριών παιδιών.

Δε «μασάει» τα λόγια της και το απέδειξε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 22ας Απριλίου. Είπε ακόμη και ηλίθιους τους Ευρωπαίους τραπεζίτες. Δεν έκρυψε ποτέ ότι θέλει τη Γαλλία εκτός ευρώ, ενώ έχει συγκρίνει την εικόνα των μουσουλμάνων που προσεύχονται στους δρόμους με «τους ναζί επί κατοχής». Η Suddeutsche Zeitung τη χαρακτήρισε πιο επικίνδυνη από τον πατέρα της. Μπορεί. Το σίγουρο είναι πως είναι πιο επιτυχημένη.

«Ανάγκασε» ουσιαστικά τον Νικολάα Σαρκοζί να ανοίξει και πάλι το μεταναστευτικό. Δεν ήξερε (ο Σαρκοζί) ότι έτσι την ευνόησε! Γιατί αντί να πάρει τους ψηφοφόρους της Λε Πεν, τους έστειλε στο Εθνικό Μέτωπο.

Η Μαρίν Λε Πεν θα περάσει στην ιστορία ως η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου που οδήγησε το κόμμα στο μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας του. Μεγαλύτερο ακόμη κι από το 16,8% που είχε πάρει ο πατέρας της στις εκλογές του 2002, όταν είχε νικήσει τον Λιονέλ Ζοσπέν και μπήκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, απέναντι από τον Ζακ Σιράκ.

«Της έδωσα την σκυτάλη. Τρέχει γρηγορότερα από μένα και τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο πατέρας της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Εθνικό Μέτωπο θα επιστρέψει στη γαλλική Βουλή: «η επίδοσή της νομίζω ότι δείχνει πως στις βουλευτικές εκλογές θα πάρουμε πολλές έδρες», είπε.

Η ίδια έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας. «Η μάχη της Γαλλίας μόλις άρχισε» δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Το κύμα υποστήριξής υπέρ του Εθνικού Μετώπου «ταρακουνάει το δικομματικό σύστημα» είπε και έστειλε το –πιο ηχηρό ίσως- μήνυμα σε όποιον βγει πρόεδρος: «τώρα, είμαστε η μόνη αληθινή αντιπολίτευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: