Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πως θα πετύχουμε ανάπτυξη

Του Γιώργου Καισάριου 

Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, εκτός του ότι θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά του δημοσίου, θα πρέπει να απλοποιηθεί πάρα πολύ η διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας. 

Επίσης θα πρεπε να μηδενιστεί το κόστος ίδρυσης και νομικής διατήρησης μιας εταιρείας.
Η νομοθεσία που διέπει την ίδρυση ανωνύμων εταιρειών χρονολογείται από το 1920. Απαιτείται ριζική αναβάθμιση της νομοθεσίας και ο εναρμονισμός αυτής με σύγχρονες αντιλήψεις.
Να αντιγράψουμε το νομοθετικό εταιρικό πλαίσιο κάποιας πετυχημένης δικαιοδοσίας, όπως της πολιτείας του Delaware ή κάποιας άλλης δικαιοδοσίας, όπως της Αυστραλίας, της Κύπρου της Νέας Ζηλανδίας κτλ.
Να ιδρυθεί μια ανεξάρτητη αρχή που θα είναι υπεύθυνη για την ίδρυση όλων των εταιρειών στην Ελλάδα. Η εγγραφή να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Καταργείται κάθε εμπλοκή των Νομαρχιών στην ίδρυση εταιρειών...


Κατάργηση του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών του 1920 και αντικατάσταση από ένα ξεχωριστό κώδικα σχετικά με την ίδρυση και την λειτουργία όλων των ειδών των εταιρειών.
Κατάργηση της υποχρέωσης εγγραφής στα επιμελητήρια.
Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών
Δραστική μείωση ή και κατάργηση του κόστους δημοσίευσης ΦΕΚ για εταιρείες. Μπορεί η δημόσια εταιρική αρχή που θα διέπει την ίδρυση και παρακολούθηση των εταιρειών να έχει ένα ξεχωριστό τμήμα online που να δημοσιεύσει όλες αυτές τις πληροφορίες με ένα πολύ χαμηλό κόστος προς της εταιρείες.

Μηδενικό αρχικό κεφάλαιο για όλες τις εταιρείες (initial capital requirements).

Κατάργηση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Καμία μεσολάβηση δικηγόρου ή συμβολαιογράφου στην ίδρυση εταιριών. Κάθε νέα εταιρεία (ό,τι νομικής μορφής και να είναι) θα έχει ένα πρότυπο καταστατικό και αν θέλει ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια το αλλάζει.

Θα πρέπει να εισαχθεί μια καινούριου τύπου εταιρεία – LLC (limited liability company). Είναι κάτι μεταξύ μιας ΟΕ και μιας ΑΕ. Τα κέρδη της εταιρείας κατανέμονται στα φυσικά πρόσωπα, αλλά έχεις την νομική προστασία μιας ΑΕ. Αυτό το μοντέλο είναι πλέον το πιο διαδεδομένο για μικρές επιχείρησες ανά τον κόσμο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για όλες τις εταιρείες. Αντί αυτού, κάθε τρεις μήνες η κάθε εταιρεία θα στέλνει τον φόρο που της αναλογεί για το τρίμηνο και στο τέλος της χρονιάς να γίνεται συμψηφισμός με βάση τα τελικά αποτελέσματα της χρονιάς. Αυτή η μέθοδος ακολουθείται στις ΗΠΑ.

Ελεύθερο ωράριο σε όλη την Ελληνική επικράτεια - 24/7.

Ελεύθερη διαπραγμάτευση ενοικίων χωρίς υποχρεωτικά μακροπρόθεσμα δεσμευτικά συμβόλαιο.

Κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων προς τρίτους.

Συνδικαλισμός με ελεύθερη επιλογή. 

Μέρος Δεύτερο
Υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση στη χώρα μας σχετικά με το τι σημαίνει αγορά. Οι αριστερές δυνάμεις νομίζουν ότι η αγορά είναι κάποιοι που πατούν κουμπιά και κάνουν ό,τι θέλουν. Κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι η αγορά είναι η Goldman Sachs. Και υπάρχουν και αυτοί που νομίζουν ότι η αγορά αποτελείται από τους λεγόμενους κεφαλαιοκράτες.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αληθές.

Στην πιο απλή μορφή, η αγορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από δυο πράγματα.

1. Τους θεσμούς και νόμους που έχει το κάθε κράτος που διέπουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ αντισυμβαλλόμενων

2. Το μηχανισμό που διέπει τι αντίποινα θα έχουν αυτοί που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές.

Αρκεί ένα κράτος να έχει τα δυο παραπάνω και δεν χρειάζεται σχεδόν τίποτα άλλο για να έχει μια υγιής αγορά.

Στον πιο πάνω ορισμό, στον πρώτο όρο μπορούμε να πούμε ότι ανήκει το νομοθετικό πλαίσιο του εμπορικού δικαίου, τον τρόπο με τον οποίον κάποιος μπορεί να συστήσει ένα νομικό πρόσωπο και κατά πόσο οι διαδικασίες είναι τέτοιες ώστε να μην παρεμποδίζεται η επιχειρηματικότητα.

Το δεύτερο κομμάτι έχε να κάνει με το νομικό και δικαστικό πλαίσιο που θα επιβάλλει τις συμφωνίες μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων.

Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, που ελάχιστοι αντιλαμβάνονται, είναι ότι ούτε σωστούς κανόνες έχουμε (που να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ εμπορικών αντισυμβαλλόμενων) ούτε νομικό πλαίσιο τέτοιο, που να επιβάλει κυρώσεις σε αυτούς που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Νόμους βέβαια έχουμε, αλλά είτε δεν τηρούνται, ή είναι λάθος ή απαρχαιωμένοι. Δικαστήρια επίσης έχουμε, αλλά η δικαιοσύνη πρέπει να σερβίρεται ωμή. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνω αγωγή εναντίον κάποιου και αυτή να εκδικαστεί ύστερα από 7 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσφατα είπε το εξής:

“Η Βουλγαρία έχει το ένα τρίτο του εργατικού κόστους της Ελλάδος, αλλά δεν προσελκύει ούτε η Βουλγαρία μεγάλες επενδύσεις. Όλες οι μεγάλες επενδύσεις πάνε στην Γερμανία.”

Ο λόγος για αυτό είναι απλός. Όπως η Ελλάδα έτσι και η Βουλγαρία έχει πολύ μεγάλη διαφθορά. Μάλιστα σύμφωνα με τον Perceptions Index 2011, η Ελλάδα είναι Νο 80 και η Βουλγαρία 86.

Όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά η αγορά, όταν δηλαδή δεν λειτουργούν σωστά οι θεσμοί που διέπουν τους κανόνες μεταξύ αντισυμβαλλόμενων και όταν δεν λειτουργεί σωστά το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη, τότε δεν λειτουργεί η αγορά.

Και όταν δεν λειτουργεί η αγορά, οι σοβαρές πολυεθνικές εταιρείες και οι μεγάλοι επενδυτές δεν εμπλέκονται.

Μπορεί βέβαια να έρθουν επενδυτές από κάποια άλλη υποανάπτυκτη χώρα (που γνωρίζουν πως λειτουργεί κάποιος  σε ένα διεφθαρμένο περιβάλλον), μπορεί να επενδύσουν οι διαπλεκόμενοι που έχουν τους πολιτικούς στο τσεπάκι τους και μπορεί να αποπειραθούν να κάνουν δουλειές και ορισμένοι ψιλικατζήδες, που έχουν πρόσβαση στον πολιτικό προσωπικό, αλλά μην περιμένετε να έρθει να στήσει κάποιο ερευνητικό κέντρο η Oracle ή να στήσει παραγωγική μονάδα η Apple.

Ως εκ τούτου, αν ήταν στο χέρι μου, το μοναδικό πράγμα που θα έκανα, αν είχα την νομοθετική δύναμη να το κάνω, είναι να αναμορφώσω τους νόμους και τα δικαστήρια στην χώρα μας πριν κάνω το οτιδήποτε.

Μάλιστα, αν θα μπορούσε η επομένη βουλή να μην περάσει κανέναν νόμο και να έχει σαν αποκλειστική μέριμνα να κωδικοποιήσει την νομοθεσία και τίποτα άλλο, θα είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για ανάπτυξη. Έχουμε πει ότι απλά ρίχνοντας λεφτά στην αγορά θα έχει μόνο πρόσκαιρα οφέλη. Αλλά όσον αφορά την συνταγή για να έχεις μια σωστή αγορά, με σκοπό να επενδύσει ο ιδιωτικός τομέας και να προσελκύσει επενδύσεις (που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας πλούτο κτλ), αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σωστούς θεσμούς και τίποτα άλλο.



Πηγή:www.capital.gr




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: