Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η Τουρκία θα προκαλέσει την Ελλάδα για την ΑΟΖ

Η Τουρκία θα προκαλέσει την Ελλάδα για την ΑΟΖ

Την εκτίμηση ότι η Άγκυρα πιθανόν να αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση καθορισμού της ΑΟΖ της Ελλάδας με τη συμπερίληψη του Καστελόριζου, εξέφρασε η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους.

Μιλώντας στο συνέδριο «Ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ», που διοργάνωσαν στη Λευκωσία τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κύπρου και της Ελλάδας με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναφέρθηκε στην ανάγκη στρατηγικής συμμαχίας Κύπρου και Ελλάδας στα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και στην σύζευξη των συμφερόντων Κύπρου-Ρωσίας.

..

Η Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε από καιρό να έχει καθορίσει την ΑΟΖ της με τη συμπερίληψη του Καστελόριζου. Επίσης εκτίμησε εξάλλου ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ και πρόσθεσε ακόμη ότι η Αγκυρα πιθανόν να αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση καθορισμού της ΑΟΖ της Ελλάδας με τη συμπερίληψη του Καστελόριζου, με την ανάπτυξη του τουρκικού στόλου και την αποστολή ερευνητικών σκαφών στα δυτικά της Κύπρου.


Είπε επίσης ότι το στοίχημα για την Κύπρο είναι να καταστεί απαραίτητος ενεργειακός προμηθευτής για την ΕΕ, διαδραματίζοντας αξιόπιστα το ρόλο αυτό και αποκλείοντας έτσι πολιτικές εκβιασμών.

Πρόσθεσε ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών ή τάνκερ ή να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο και να μεταφέρεται προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ή το Ισραήλ και την Μέση Ανατολή.


Τέλος ανέφερε ότι η Κύπρος καθυστερεί να αποφασίσει αναφορικά με την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: