Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Θα επιστραφούν οι κλεμένες αρχαιότητες από τη Γερμανία;


Επιστρέφουν (;)

από το Γερμανικό Μουσείο PfahlbaumuseumEλληνικές αρχαιότητες που είχαν αφαιρεθεί παρανόμως από την Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής. 

Οι περιοχές που είχαν πληγεί περισσότερο την περίοδο 1941-1944 ήταν η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Σάμος και η Θεσσαλία...
Το θέμα ανακίνησε Βουλευτής με ερώτησή του, για να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό ότι «η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της». Ας ελπίσουμε και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα...
Ήδη το 2010 το Μουσείο της Γερμανίας είχε ενημερώσει την χώρα μας ότι φυλάσσουν αρχαιότητες από την Θεσσαλία, οι οποίες αναμένεται να επαναπατρισθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή τους. 

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας σε έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή αναφέρθηκε στις 2 εγκύκλιους που είχαν εκδοθεί παλαιότερα από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προς τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την καταγραφή των απωλεσθεισών αρχαιοτήτων, καθώς και όσων επαναπατρίσθηκαν.

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν αποκαρδιωτική καθώς μικρός μόνο αριθμός αρχαίων επεστράφη, μερικά από τα οποία ήταν:
- ένα μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,
- επιγραφές από την Αμφίπολη,
- το άγαλμα της Φιλίππης,
- μια λακωνική κύλικα και τρία κιβώτια με αρχαία από τη Σάμο (Μουσείο Βαθέως),
- ένας χάλκινος τράγος (μουσείο Θέρμου),
- ένα ανάγλυφο με παράσταση θράκα ιππέα (Έδεσσα),
- μία μαρμάρινη κεφαλή θεραπαινίδος από το επιτύμβιο μνημείο (Παιανία).

Το 2011 σε μια προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να αποσαφηνίσει ποιες αρχαιότητες έχουν επαναπατρισθεί και να καταγράψει αναλόγως ποια βυζαντινά/μεταβυζαντινά μνημεία είχαν αρπαγεί ή καταστραφεί, δημιουργήθηκε ο παρακάτω κατάλογος:

- Στο νομό Ιωαννίνων, οι πυρπολήσεις των μοναστηριών Μολυβδοσκέπαστου, Κοίμησης Γρεβενιτίου, Αγίου Δημητρίου Γρεβενετίου, Θεοτόκου Ασπραγγέλων, Αγίου Νικολάου Τριστένου, Γεννήσεως Θεοτόκου Τριστένου, Αγίου Αθανασίου Τριστένου, Αγίου Αθανασίου Καστανώνα, Προφήτη Ηλία Δόλιανης, Κοίμησης Θεοτόκου Ανθρακίτη.

- Στο νομό Τρικάλων, το μοναστικό συγκρότημα Μετεώρων, ο Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων, η Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας, Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Δολιανών, Παναγία Λιμποχόβου.

- Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, το Κάστρο Βόνιτσας, η Κοίμηση Θεοτόκου Ακαρνανίας, Γενέσιο Θεοτόκου Ρέθα Βάλτου, Εισόδια Θεοτόκου Μυρτιάς Θέρμου, Παντοκράτορας Αγγελοκάστρου, Γενέσιο Θεοτόκου Κατερινούς, Αγιος Συμεών Μεσολογγίου.

Η πλειονότητα των προαναφερθέντων μνημείων αποκαταστάθηκαν μεταπολεμικώς, αναφέρει ο κ. Ρέππας επισημαίνει όμως ότι έχουν αφαιρεθεί εικόνες, χειρόγραφα και εκκλησιαστικά κειμήλια από διάφορες Μονές και ιερούς ναούς: Μονή Ταξιαρχών Γκούρας, Μονή Βελλάς στην Κόνιτσα και Ι.Μ. Ρουσάνου στο Καλπάκι.


Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών
http://www.yppo.gr/1/g1540.jsp?obj_id=4789

Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
http://www.yppo.gr/1/g1540.jsp?obj_id=12

* Pfahlbaumuseum
http://www.pfahlbauten.de/museum/virtueller-rundgang.html
 
GoodNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: