Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η οικονομική κρίση προκαλεί καραβάνια μεταναστών στην Ευρώπη. - Τι λένε τα στοιχεία για την Ελλάδα


Οι “φωτισμένοι” ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να είναι… υπερήφανοι. 

Μπορεί με τις “μετακινήσεις” κεφαλαίων και χρημάτων να τα ΄χουν κάνει μαντάρα, ευνοώντας συστηματικά τους λίγους , εκλεκτούς και πάντα προνομιούχους, αλλά στη μετακίνηση πληθυσμών τα πήγαν … περίφημα, μετατρέποντας την Γηραιά Ήπειρο σε ήπειρο μεταναστών. 
Μετανάστες εσωτερικούς που από τα αστικά κέντρα μετακινούνται προς την ύπαιθρο αλλά και μετανάστες που εγκαταλείπουν την χώρα τους,αναζητώντας τη τύχη τους σ΄ άλλες χώρες...



Το Stratfor στο γράφημά του δείχνει πως έχει η κατάσταση.
Στην Ελλάδα τα ποσοστά εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης είναι περίπου ίδια και ακόμη χαμηλότερα από άλλες χώρες,αλλά σαφώς αυξημένα σε σχέση μ΄ ότι συνέβαινε το 2007, όταν άρχισε η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση.

Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία έχουν περάσει δύο διακριτές φάσεις. 
Στην πρώτη φάση, οι αλλοδαποί που είχαν έρθει στη Δυτική Ευρώπη και είχαν την οικονομική δυνατότητα να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, σε μέρη όπως η Λατινική Αμερική, η Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες ήταν ανειδίκευτοι εργάτες που έχασαν τη δουλειά τους στον τομέα των κατασκευών, της βιομηχανίας των υπηρεσιών και άλλους συναφείς κλάδους.

Αλλά καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση επιδεινώθηκε και η ανεργία αυξήθηκε, ευρωπαίοι πολίτες άρχισαν να μεταναστεύουν από τις χώρες τους. Αν και είναι δύσκολο να υπάρξουν αξιόπιστα στοιχεία για το εκπαιδευτικό υπόβαθρο αυτών των μεταναστών , ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς είναι ειδικευμένοι, με σπουδές πανεπιστημιακές και πολύγλωσσοι.

Τι γράφει το Stratfor για την λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα και τους Έλληνες μετανάστες

“Στην Ελλάδα, η μετανάστευση εξακολουθεί να είναι υψηλή παρά την κρίση, αν και τα ποσοστά εξωτερικής και εσωτερικής μετανάστευσης είναι σχετικά ισορροπημένη. Πολλοί μετανάστες βλέπουν την Ελλάδα ως ένα σημείο-κλειδί εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και λόγω της συμφωνίας Σένγκεν, οι μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες και τη Τουρκία μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στην Ελλάδα. Στην υψηλή λαθρομετανάστευση συμβάλουν τα πολλά σημεία εισόδου, όπως και στην Ισπανία και την Ιταλία, που όμως θέτουν αυστηρότερους ελέγχους για την παράνομη μετανάστευση.


Η Ελλάδα  έγινε μια μεταναστευτική χώρα το 2010. Παρόλο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν ακριβή στοιχεία σχετικά με το προφίλ των Ελλήνων μεταναστών, οι ερευνητές που παρακολουθούν το φαινόμενο στην Ελλάδα, υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες είναι κυρίως νέοι άνδρες και γυναίκες με πανεπιστημιακά πτυχία που μιλούν άπταιστα αγγλικά.
Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: